szerző:
Eduline

Az állam minél jobban ki akar szúrni a tankönyvpiaci magáncégekkel, ezért ott gáncsolja azokat, ahol tudja, állítják a szakma ismerői.

©

Mint korábban írtuk, a korábbi tankönyvek engedélyeit nem hosszabbítják meg, holott erre nincs jogalap. A magánkiadók fellebbeztek, bíróságon támadják meg a döntést. 

Államosított tankönyvpiac: az államtitkár szerint a tanárok így is szabadon választhatnak tankönyvet

"A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga az állam által garantált" - ismételte el sokadszorra Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki szerint a tankönyvek fejlesztésében a pedagógusok, a tanulók és a szülők is "érdemben vettek részt".

Az üggyel kapcsolatban Kereszty Péter a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnöke a Klub Rádiónak elmondta, hogy az Oktatási Hivatal nem a tankönyvek minőségre, hanem a kiadói tulajdoni viszonyokra tekintettel utasította el, a szükséges szempontoknak egyébként teljesen megfelelő pályázati anyagokat.

Évről évre egyre kevesebb a nem állami kiadók tankönyveinek száma, azonban még így is mindig a teljes piac egy harmadát adják ezek a könyvek - tette hozzá. Voltak esetek, amikor kimondva vagy kimondatlanul, bizonyos kényszernek megfelelve egyes tankerületek nem engedélyezték a hozzájuk tartozó iskoláknak, hogy a magánkiadók által gyártott tankönyvek közül rendeljenek.

A TANOSZ elnöke szerint a kiadók elmentek a falig és nyilván nem fordultak volna ehhez az eszközhöz, ha lett volna más lehetőség. probléma azonban nem csak a magánkiadókat és a tankönyveseket sújtja, hanem a tanárok szabad tankönyvválasztását is, hiszen a kormányzati döntés hatására nem tudják a jól bevált könyveket újrarendelni.

Veszélyes harcot vív a kormány a magyar tankönyvpiacon

Az állam minél jobban ki akar szúrni a tankönyvpiaci magáncégekkel, ezért ott gáncsolja azokat, ahol tudja, állítják a szakma ismerői. Most épp a korább tankönyvek engedélyeit nem hosszabbítják meg, holott erre nincs jogalap - írja a hvg.hu. 2013-ban számos tankönyvkiadó termékét engedélyezte az állam, az engedélyek öt évre szóltak, idén lejártak - írják.

Miklósi László a Történelemtanárok Egyletének (TTE) elnöke szerint az állami tankönyvek egyik nagy problémája, hogy kapkodva csinálták őket, és nem a szokásos módon. Ezeknek a tankönyveknek nincs egy, a klasszikus értelemben vett szerzője, hanem a szerzők mint egy beszállítóként leadják az állami kiadónak a művet és azt a szerkesztők valamilyen szempontok alapján megszerkesztik. Arra is volt példa, hogy a szerkesztés után maguk a szerzők sem ismertek rá az anyagra - tette hozzá.

Lassan az állami tankönyvek mellett nem is lehet más tankönyveket választani, és ez nagy probléma - emelte ki. A legtöbb tantárgy esetében kettő állami tankönyv közül lehet választani, bizonyos évfolyamokon van egy-egy magánkiadó által készített tankönyv.

Amikor bemegyünk egy bevásárlóközpontba, akkor senki sem gondolná, hogy csak egyféle margarint vagy egy féle cipőt vehetünk, lehet választani. A tankönyvekkel is ez a helyzet, az az egy vagy kétféle tankönyv nem felel meg minden diáknak.

Nem csak az a baj, hogy az állami tankönyvekben sok a hiba - hangsúlyozta - hanem a ma már nem használható magánkiadók tankönyvei jobban taníthatóak voltak. Tartozott hozzájuk digitális kiegészítés, míg az állami tankönyvkiadók évek óta hiába ígérgetik ezt.

Visszautasítjuk - válaszoltak Rétvári Bencének a tankönyvesek

Az egyesület szerint a parlamenti államtitkár a magánkiadókat úgy állítja be, mintha azok a gyerekek érdekei helyett csak a megszerezhető profittal törődnének. Ezért visszautasítják ezt az általánosító kijelentést. Közleményben reagált a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) Arató Gergelytől (DK) múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériumához érkezett az írásbeli kérdés ére.