szerző:
Eduline

Megnézheti magát, aki ebből készülne az érettségire: szakmai hibák, rossz térképek és források, zavaró fogalomhasználat. Az állami tankönyvet fejlesztő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerint azonban a tanárok egyenesen szeretik a tankönyvet.

Szombaton szakmai vitát tartott a Történelemtanárok Egylete a tizedikesek történelem tankönyvéről, mely idén második éve van a diákok kezében. Saját értékelést készítettek, melyből kiderült, hogy a tankönyv 32 ábrájából mindössze kettő volt pontos, a 75 térképből 44 volt hibás. Ráadásul a javított kiadásban is előfordult, ha néhányat kijavítottak volna, újabbak is belekerültek - vélik a vitán megjelent szakemberek.

A 9. évfolyamos tankönyvet sem kímélték a TTE szaktanárai:

168 Óra beszámolója szerint tartalmában is komoly gondokat talált a TTE: a fogalomhasználat zavaró, ugyanis a 15-16 éves diákok számára nem magyarázzák meg a szövegbéli használat után az olyan kifejezéseket, mint szupremációs törvény, konfiskálják, szolgáló nemesség. A Habsburgokról a tankönyvben alkotott kép továbbra is elfogult, bár némi fejlődést is tapasztaltak a tanárok. I. Lipótot is úgy ábrázolják díszes ruhában, hogy nem teszik hozzá, hogy épp színházi maskarát viselt. (Bár a magyar történelem szempontjából lehetnek sérelmes politikai döntései a Habsburgoknak, a modern történettudománynak elfogultság nélkül kell bemutatnia az időszakot.)

Komoly hibák még, amiket az Index emelt ki:

  • Összemosták a 19. századi nacionalizmust és a konzervativizmust, pedig ekkor a konzervatívok nem nacionalisták voltak, hanem a fennálló rend pártolói (a nemzetállamok fokozatosan alakultak ki)
  • Egy magyar uralkodó is kimaradt, mégpedig az 1525 után megkoronázott Szapolyai János.
  • Túlzó mennyiségű a pletyka, Bethlen Gáborról azt írja a tankönyv, hogy "szoknyabolond fejedelem ellen állítólag ezer felszarvazott férj forralt bosszút"

Hiányoznak a korszak életmódját bemutató képek, túl sok zárójelet használnak, ami megakasztja az értelmezést és nehezíti a tanulást. Helyenként félrevezető is lehet, például a 19. század uralkodó eszméi leckében a marxizmus korai időszakáról is már negatívan írnak, miközben csak 1848-49 után válik jelentőssé Európa szerte. A kort meghatározó liberalizmust hétből négyszer negatív kontextusba foglalják, olyan utólagos értékítéletet is megfogalmaznak, miszerint "téves eszme".

Az OFI nem ment el az egyeztetésre, egy nappal korábban a honlapjukon közzétett írás szerint "a tanárok szeretik" a kísérleti tankönyvet. Ezt annak ellenére állítják, hogy az OFI által felkért értékelők is 2,8-3,2-es osztályzatokat adtak a diagramokra, ábrákra, fényképekre és táblázatokra is. Az OFI magyarázata szerint ők csak az új kerettantervet követték, mely a 19. század anyagát is kettévágja, így ennek megfelelően mutatták be. A 11. évfolyam tankönyve folytatja a kor eszméinek tárgylását, ezért manipulatívnak tartják a TTE állításait.

A témában ajánljuk
Újabb botrány: kínos hiba van az 5. osztályosok történelemkönyvében
Dilettánsak a kísérleti tankönyvek az MTA állásfoglalása szerint
Maradtak a botrányos könyvek a tankönyvlistán
Láthatatlanok a romák a tankönyvekben, katasztrófa eddig az állami tankönyvrendszer