szerző:
Székács Linda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre népszerűbb ez a menzatípus, ami lehetővé teszi, hogy a diákok maguk döntsék el, miből és mennyit esznek.

Fördős Zé műsorvezető és gasztroblogger lett a szabadszedéses Szupermenzák márkanagykövete - jelentette be az ilyen típusú menzákat Magyarországon bevezető HunGast egy csütörtöki sajtóeseményen a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban.

 

Mostantól Fördős Zé műsorvezető és gasztroblogger a szabadszedéses menzák nagykövete. ��������

Posted by eduline.hu on Thursday, October 16, 2025

Enyedi Csaba, a vállalat kommunikációs igazgatója szerint a szabadszedéses menzák rendszerét először 20, majd 40, mostanra pedig mintegy 100 magyarországi iskolában vezették be. A rendszer lényege, hogy a gyerekek egy leves vagy 100 százalékos gyümölcslé, két főétel és friss gyümölcsök közül maguk választják ki, hogy miből és mennyit szeretnének fogyasztani az iskolai étkeztetésben.

"Azt vettük észre, hogy egyre kevesebben voltak menzások, egyre kevesebben szerették a menzás ételeket. Ezen akartunk változtatni, amihez a szakembereink a világ minden tájára ellátogattak, hogy inspirációkat és ötleteket gyűjtsenek" - mondta Enyedi.

 

@eduline.hu Mit szólnátok hozzá, ha ilyen lenne a menza a sulitokban? �������� Mostanra már 100 magyar iskolában működnek a szabadszedéses SzuperMenzák, ahol a diákok választhatják ki, hogy miből és mennyit esznek. A lényeg, hogy az étkezés végére a tányér üres legyen.���� #fy #magyartiktok #menza ♬ eredeti hang - eduline.hu

A végül kiválasztott menzatípusok ötlete Svédországból származik, és bár a bevezetését mindössze 2-3 évvel ezelőtt kezdték el, eddig kimagaslóan sikeres. A diákok olyan ételeket is bátrabban megkóstolnak, amiket korábban nem, csökkent a pazarlás mennyisége és a menzások is újra többen lettek.