szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár ez a hét főleg az érettségikről szólt, azért egyéb oktatási hírekből sem volt hiány. Összeszedtük nektek, mi minden történt az elmúlt hét napban.

Öt nap, tíz feladatsor és javítókulcs

Véget ért az első érettségis hét 2021-ben. A héten magyarból, matekból, töriből, angolból és németből adtak számot a tudásukról a vizsgázók. Itt megnézhetitek az összes feladatsort és megoldókulcsot középszinten és emelt szinten egyaránt.

Hétfőtől újra járhatnak uszodába a diákok testnevelésórán

Lazítanak a veszélyhelyzet idejére elrendelt szabályokon. Az iskolákban egyébként - ahogyan arról korábban már többször is beszámoltunk - május 10-től mindenhol újraindul a jelenlét oktatás, azaz most már az alsósokon kívül a felsőfök, illetve a középiskolások, a szakképző intézményekben, valamint a felnőttképzésben tanulók is visszaülhetnek a padokba.

Azonban azok számára is van egy kiskapu, akik tartanak a vírustól, ezért még nem szívesen mennének közösségbe, a kormány ugyanis az ADOM Diákmozgalom petíciójára reagálva közölte: az iskolák saját hatáskörben dönthetnek a hiányzás engedélyezéséről, ha azt kérvényezi a szülő. Mindez azt jelenti, hogy ugyanúgy fogják kezelni május 10-től a felsősöket és a középiskolásokat, mint korábban az alsósokat.

Ahogyan azt a héten szintén megírtuk, a Pedagógusok Szakszervezete sem zárkózik el a jövő heti nyitástól. Elvárják azonban a járványügyi szabályok betartását, a folyamatos tesztelést, illetve azt, hogy ha bekerül egy covidos gyerek vagy felnőtt az iskolákba, akkor az igazgatónak legyen lehetősége bezárni az intézményt.

Jövő héten kezdik oltani a 16-18 éveseket

György István, az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, az érettségik zavartalansága érdekében döntöttek úgy, hogy jövő héten adják be az oltást a 16-18 éveseknek.

Megválik a szexista és homofób kijelentései miatt bepanaszolt oktatótól a szegedi egyetem

Április elején került nyilvánosságra, hogy a Szegedi Tudományegyetem oktatóját bepanaszolták a diákjai egy február 17-én tartott kurzusán elhangzott kijelentései miatt. Gulyás László a migrációról tartott óráján tett rasszista, homofób és szexista kijelentéseket. A hvg.hu azonban úgy tudja, az egyetem megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült oktatótól.

Stumpf István édekes kijelentéseket tett az álami kézben maradt egyetemekről

Az érettségi miatt majdnem lemaradtunk a Stumpf István hétfő reggeli interjújáról, ahol a kormánybiztos többek között azt mondta, a BME-nél is el tudná képzelni az alapítványi formát. A részleteket itt találjátok.

Komoly átalakulások a továbbtanulásban

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint míg 3-4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyin, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka megy. A kormány szerint azonban "még van ahova fejlődni", az ITM államtitkára ugyanis példaként említette Ausztriát, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák a szakképzés mellett dönt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!