szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné szerint míg 3-4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyin, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka megy.

A kormány szerint "még van ahova fejlődni", az ITM államtitkára ugyanis példaként említette Ausztriát, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák a szakképzés mellett dönt.

A szakképzést választók aránya 2020-ban 11 százalékkal emelkedett 2019-hez képest, idén viszont "csak" 10 százalék a növekedés tavalyhoz viszonyítva.

Szeptembertől okleveles technikusok képzése is beindul 23 iskolában - ezek a képések egyetemi és technikumi tananyagok összhangban vannak. A jelentkező diákok az érettségi és szakma mellett kreditpontokat is kapnak, így fél évvel lerövidíthetik az egyetemi képzésüket - mondta Pölöskei Gáborné.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.