szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalábbis nem derült ki konkrétum az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Népszavának küldött tájékoztatásából.

A lap a szaktárcát azt követően kereste meg, hogy a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte, a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat.

Az Emmi annyit írt: az eddigi több mint egymillió beoltott között életkoruknál vagy betegségüknél fogva sok pedagógus is megkaphatta már az oltást. „Jelenleg is folyamatos az oltás, és a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus betegek élveznek prioritást” – tették hozzá. A Népszavának arra a kérdésére, hogy eddig mennyi pedagógust oltottak be, nem válaszoltak.

Ahogy azt korábban már megírtuk, nemcsak a tanárok szeretnének soron kívül oltáshoz jutni, hanem a bölcsődei dolgozók is. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) mindezt a hétfőtől életbe lépett járványügyi szigorító intézkedések, illetve a bölcsődék nyitva tartása miatt várja el. A BDDSZ azzal érvelt, hogy a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem másfél méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen.

Úgy tűnik, a fertőzésveszély valóban egyre nagyobb problémát jelent a bölcsődékben, mivel egyre többen betegednek meg a kisebbekkel dolgozók közül. Így - bár központi döntés nincs, de - már van olyan kerület, ahol a bölcsődék is zárnak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!