szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelent a rendelet a gyermekfelügyeletről, a Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint az oktatásban dolgozók beoltása azonban továbbra is fontos és mielőbb megszervezendő dolog.

Tegnap megjelent a rendelet a gyermekfelügyeletről, eszerint a két intézménytípusban (óvoda és iskola) a szülők kérelme alapján az intézményvezető gondoskodik a gyerekek napközbeni felügyeletének megszervezéséről. A kérelmet nem kötelező személyesen bevinni, elektronikus úton is be lehet nyújtani. A kormány ugyanakkor kéri, hogy csak a legszükségesebb – különösen munkavégzés, védekezésben való részvétel – esetében vegyék igénybe.

A Civil Közoktatási Platform friss állásfoglalásában kitér a gyermekfelügyeletre, illetve az iskolák bezárására is. A CKP szerint nem várható el a tanároktól, hogy egyszerre tanítsanak online és vállaljanak ügyeletet, illetve a szülőktől sem várható el, hogy egyhavi fizetésükről lemondjanak.

Ezért a civil szervezet azt követeli, hogy a 12 éven aluli vagy sajátos nevelési igényű gyerekekkel otthon maradó szülőknek biztosítsanak táppénzt, anélkül, hogy a vállalkozásoknak fizetniük kellene. A munkáltatókat viszont jogszabállyal köteleznék arra, hogy a szülők otthon maradását ne szankcionálják. Emellett azt is kérik, hogy haladéktalanul oltsák be azokat az oktatásban dolgozókat, akik ezt kérik, hogy a gyermekfelügyelet biztosítható legyen, és a nyitás után normálisan működhessenek az intézmények.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!