szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A központi írásbelik és a pótvizsgák is megvoltak, már csak a szóbelik és a középiskolai jelentkezés van hátra. Összegyűjtöttük az összes hasznos infót és határidőt, amit a diákoknak és a szülőknek tudniuk kell a 2021-es középiskolai felvételiről.

Több tízezer diák és szülő izgulhat idén is a középiskolai felvételik miatt. A kilencedikesek írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek idén; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8100-an, a 8 évfolyamoson több mint 5200-an vettek részt. Az idei felvételi azonban minden eddiginél komolyabb tervezést és tudatosságot követel nem csak a diákoktól, hanem a szülőktől és tanároktól is. Pár kérdés tisztázásával segítünk a jelentkezőknek.

A 2021-es írásbeli vizsgák (illetve pótvizsgák) összes feladatlapját és megoldását itt találjátok.

Meddig kell jelentkezni középiskolába és hogyan?

A nyolcadikosok felvételijét alapvetően az iskolák intézik, azonban a szülőknek és a diákoknak együtt kell eldönteniük, melyik intézményt és tanulmányi területet választják. Már nincs is olyan messze a végső határidő, idén február 19-ig lehet középiskolába jelentkezni. Ha tanácstalanok vagytok, ebben a cikkben 10 tippet szedtünk össze arról, hogyan érdemes középiskolát választani.

A hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezőknek segíthet ugyan az általános iskola, de a szülő egyénileg is intézheti a jelentkezési lapok és a tanulói adatlap kitöltését a KIFIR felületén. A külföldi iskolába járó diákok szüleinek önállóan kell intézniük a jelentkezést. 

Milyen tanulmányterületek, szakmák vannak, és egyáltalán milyen osztályok indulnak jövőre? Tavaly ősszel az összes középiskolának közzé kellett tennie saját honlapján felvételi tájékoztatóját, amelyet érdemes alaposan átolvasni. A tájékoztatókban nemcsak a 2021 szeptemberében induló osztályok listáját és az oktatás jellemzőit lehet megtalálni, hanem a felvételi követelményeket is, adott esetben a tavalyi felvételik írásbelijének eredményeit is. A szakképzés is szóba jöhet? Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A megrendelésért kattintsatok ide.

Mekkora az esély a bekerülésre?

A diákok jegyei szűkítik a továbbtanulási lehetőségeket, az általános iskolai bizonyítványban szereplő eredményeket ugyanis az összes középiskola figyelembe veszi a felvételizők rangsorolásakor, csak más-más súllyal. A legnépszerűbb gimnáziumokban és szakgimnáziumokban többszörös a túljelentkezés, ezekbe az intézményekbe a jó jegyek és a felvételin szerzett magas pontszám jelent belépőt. Érdemes ezért ennek is utánajárni a jelentkezés előtt - az iskolák statisztikáit itt találjátok.

Az esélyeket nyilván a felvételi pontszámok is nagyban meghatározzák. Az idei írásbelik eredményeit már minden szülő és diák megkapta, sok iskola pedig a honlapjára is kitette, hogyan szerepeltek az idei nyolcadikosok és a kisebbek.

De mégis mi alapján rangsorolnak a középiskolák?

A rangsorolásnak három módja van: az iskolák vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát is, vagy együtt a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit. Idén a szóbeliket február 23-a és március 12-e között tartják. A felvételi további fontos dátumait itt nézhetitek meg.

Milyen dátumokat kell észben tartani?

Időpontok Teendők
2021. február 19.

KÖZÉPISKOLAI JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE. A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldeni a lapokon szereplő címre.

Ezt nyolcadikos diákok esetében jellemzően az általános iskola végzi.

2021. február 23.- március 12. A szóbeli meghallgatások.
2021. április 30. A felvételt hirdető középfokú iskolák elküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
2021. május 10-21.

Rendkívüli felvételi eljárást kell tartani, ha egy intézménybe az általános felvételin a maximális létszám 90%-ánál kevesebb tanulót vettek fel.

Kövessétek velünk a 2021-es középiskolai felvételit is. Itt találjátok a legfrissebb cikkeinket a témában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!