szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Fővárosi Törvényszék az előkészítő ülésen 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte az iskolai erőszakkal vádolt portás-karbantartót - közölte a törvényszék csütörtökön az MTI-vel. Az ítélet azonban még nem jogerős.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Fővárosi Főügyészség letöltendő fegyházbüntetést kért azzal a budapesti iskolában dolgozó férfival szemben, aki bizalmi viszonyt alakított ki a diákokkal és többüket molesztálta. A 61 éves férfi portásként, majd kertész-karbantartóként dolgozott egy budapesti általános iskolában. Emellett sportedzéseket és szakkört is tartott, illetve táboroztatásban is részt vett. A férfi kihasználta a gyerekek iránta kialakult bizalmát és 2015-től több tanulóhoz szexuálisan közeledett, fejlődésüket veszélyeztette, többeket szexuálisan bántalmazott - erről itt írtunk részletesebben.

A Fővárosi Törvényszék szeptemberben - az elsőfokú határozat meghozataláig - a férfi letartóztatását is elrendelte, hogy ne legyen lehetősége a bűnismétlésre és a bizonyítás megnehezítésére. A törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint a vádlott - a kiskorú sértettek védelme érdekében elrendelt zárt előkészítő ülésen, a vád ismertetését követően - teljes körűen beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról is. A Fővárosi Törvényszék a férfit így elsőfokon 11 év 8 hónap fegyházbüntetésre ítélte, továbbá végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezhetné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állhatna.

A törvényszék közölte: figyelemmel a vádlott beismerésére, a bíróság "a vonatkozó jogszabály értelmében nem szabhatott ki az ügyészi mértékes indítványnál súlyosabb büntetést, annál enyhébbet pedig nem tartott indokoltnak". Tudatták azt is, a büntetés mértékének meghatározásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, - amelynek nyomatéka az idős korára tekintettel nagyobb volt, - a beismerő vallomását, - amelynek motivációja az volt, hogy a sértetteket megkímélje a további büntetőeljárás lefolytatásától, - valamint a megbánását is.  

Súlyosító körülményként viszont a bíróság figyelembe vette, hogy többször is bűncselekményt követett el (öt bűncselekmény büntetési tétele is elérte a 15 évet), továbbá, hogy a vádlott hosszú időn keresztül, kitartó szándékkal - a sértettek manipulációjával - követte el cselekményeket - írta a bíróság. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek. A bíróság a férfi letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta. 

Győri késelős diák: "azt szerettem volna, hogy elvigye a mentő"

A tavaly decemberben tanárára támadó fiú a bíróságon beszélt a késelés körülményeiről. Egy korábbi tárgyaláson az is elhangzott, hogy nem akart ölni, csak szerette volna, ha a tanár rájön, a tanítási módszerei nem a legjobbak.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Amennyiben másvalakiért aggódsz, ezt az oldalt érdemes megnézned.