szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elindult a középiskolai felvételi szezon, a középiskolák már nyilvánosságra hozták a 2021. szeptemberében induló osztályok listáját és a felvételi tájékoztatót. Megnéztük, hogy mi a jelentkezés menete a nyolcadik osztályos tanulóknak.

A nyolcadik osztályos tanulók felvételijét, vagyis a felvételi lapok kitöltését és a felvételi eljárással kapcsolatos adminisztrációt a tanuló általános iskolája intézi, így az eljárás során elvégzendő legfontosabb teendőkről, és határidőkről mindenképpen az általános iskolával kell egyeztetnetek – írja oldalán az Oktatási Hivatal.

Már elérhetőek a felvételi tájékoztatók az iskolák oldalán. A középfokú iskolák közzétették az oldalaikon a 2020-ban induló osztályok listáját és rögzítették a felvételi eljárásuk rendjét tartalmazó felvételi tájékoztatójukat is.

Ha a kiszemelt tanulmányi terület esetén a középiskola a felvétel feltételeként előírta a központi írásbeli vizsgát, akkor 2020. december 4-ig egyénileg kell jelentkeznetek a vizsgára az általatok választott vizsgaszervező intézményben. A vizsgát bármely vizsgaszervező intézményben megírhatjátok, attól függetlenül, hogy később terveztek-e felvételi kérelmet benyújtani az adott intézménybe. A központi írásbeli vizsgát szervező középiskolák jegyzékét az Oktatási Hivatal 2020. november 16-ig teszi közzé a honlapján. A vizsgákra 2021. január 23-án kerül sor.

Ha a kiszemelt tanulmányi terület esetén a középiskola a felvétel feltételeként előírta a szóbeli vizsgát, akkor arra a 2021. február 23. és március 12. közötti időszakban kerülhet sor. A szóbeli vizsgák helyét és időpontját az érintett középiskola határozza meg. Az általános iskolák általában 2021. január elején, de legkésőbb február közepéig összegyűjtik nyolcadikosaik továbbtanulási szándékait, és ezek alapján legkésőbb 2021. február 19-ig a KIFIR rendszerben előállítják a felvételi lapokat. A felvételi lapok a jelentkezési lap és a tanulói adatlap.

A jelentkezési lapon jelzitek a középfokú iskolának a jelentkezési szándékotokat és itt szerepelnek a személyes adataitok is. Itt tudtok egyéb információkat is megadni (pl. kollégiumi igény, az eddig tanult idegen nyelv). Minden középiskolába külön jelentkezési lapot kell benyújtanotok. A felvételi eljárásban bármennyi iskolát és tanulmányit területet megjelölhettek. A tanulói adatlapon kell az OH számára jelezni, hogy mely intézmények mely tanulmányi területeire adtatok be jelentkezést. Ezen szerepel a személyes adataitokon kívül az összes tanulmányi terület az általatok meghatározott sorrendben. Az adatlapon megjelölt iskolák a sorrendet nem ismerhetik meg.

A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldenetek a lapokon szereplő címre. A postára adását ebben az esetben az általános iskola végzi, a postára adás határideje: 2021. február 19. A sorrend megváltoztatására és új tanulmányi terület felvételére is van lehetőségetek, ennek időpontja 2021. március 22-23. Fontos, hogy új tanulmányi területet csak olyan iskolában adhattok hozzá, mely korábban is szerepelt a listában.

Ha új tanulmányi területet szeretnétek megjelölni, akkor figyelnetek kell arra is, hogy az érintett középfokú iskolával egyeztessetek. A változtatáshoz módosító tanulói adatlapot kell előállítani a KIFIR rendszerből melyet 2020. március 24-ig meg kell küldeni az Oktatási Hivatalba. Ennek az adatlapnak az előállítását és az OH-hoz eljuttatását szintén az általános iskola végzi, ahova jártok. A tanulói és módosító tanulói adatlapok feldolgozása után az Oktatási Hivatal 2021. április 9-ig iskolánként, azon belül tanulmányi területenként elküldi a jelentkezők listáját a középfokú iskoláknak.

A középfokú iskola igazgatója rangsorolja a listán szereplő jelentkezőket, megadja az adott tanulmányi területre felvehető tanulók számát, és ezt a rangsort rangsort 2021. április 14-ig megküldi az OH-nak. Ezt követően az Oktatási Hivatal 2021. április 23-ig elkészíti, és a középfokú iskoláknak megküldi a hivatalos végeredményt, az egyeztett felvételi jegyzéket. A középfokú iskolák az egyeztetett felvételi jegyzék alapján, 2021. április 30-ig megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskolának.

Középiskolai felvételi: mi az a KIFIR és mire jó?

Elindult a középiskolai felvételi szezon, ami kapcsán fontos ismerni a KIFIR rendszert. Mutatjuk, hogy pontosan mit is jelent és kiknek kell használni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!