szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A köznevelési államtitkár tegnap a Facebookon jelentette be, hogy a járványveszély csökkenésével az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézmények biztonságos beléptetés bevezetésével készülnek a teljes újranyitásra.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, megszületetett a döntés az óvodák és iskolák működés rendjével kapcsolatban: a megyékben május 25-étől, a fővárosban június 2-ától visszatérnek a normális működési rendhez. Vannak azonban, ahol saját hatáskörben döntve, ettől eltérő rendszert alakítottak ki a az intézmények újranyitására.

Van olyan kerület, ahol már döntöttek is a következő hetek menetrendjéről. Május 25-től minden a XIII. kerületi óvoda és bölcsőde kinyit ügyeleti rendszerben, azaz az 5 fős csoportlétszámokat betartva, majd június 2-től a rendkívüli szünet és az ügyelet is megszűnik: vagyis teljes nyitvatartással és csoportlétszámmal várják majd a gyerekeket. Ahhoz, hogy a gyerekek egészségét megvédjék, szigorú beléptetési rendszert vezetnek be az intézményekben.

Belépéskor „zsiliprendszer” szerűen fogadják majd a gyerekeket, ami azt jelenti, hogy először egy fertőtlenítő lábtörlőt kell majd használniuk, amit érintésmentes lázmérés követ, és csak ezután veszik át őket a munkatársak a szülőktől. Ezután a kézfertőtlenítés, majd az átöltözés következik. A szülőket arra kérik, hogy vigyenek a gyerekekkel tiszta ruhát, amibe érkezés után átöltözhetnek. Hazaindulás előtt pedig visszaveszik azt a ruhát, amiben érkeztek. Mivel a beléptetés a megszokotthoz képest hosszabb ideig fog tartani, ezért a bejárat elé a védőtávolság betartását segítő jelzések kerültek kihelyezésre. A szülők az előtérbe is – az ott dolgozókhoz hasonlóan – maszkban léphetnek be. Ha valakinek nincs saját maszkja, akkor a helyszínen biztosítják számára – olvasható a XIII. kerület közleményében.

Az óvodában és bölcsődében dolgozók csak akkor térhetnek vissza a munkába, ha negatív lesz a koronavírus tesztjük. Belépésnél számukra is kötelező a fertőtlenítő lábtörlő és a kézfertőtlenítő használata. Illetve napközben szájmaszkot kell hordaniuk.

Ezeken kívül az óvodákban és a bölcsődékben naponta többször fertőtlenítenek, és minden nap végén fertőtlenítő nagytakarítást végeznek.

A csoportlétszám-korlátozása egyre több helyen okoz nehézséget

Fokozatosan emelkedik azoknak a gyerekeknek a száma, akiket a szüleik visszavisznek az óvodákba és bölcsődékbe, ezért az 5 fős csoportlétszám-korlátozást egyre nehezebb betartani. A XV. kerületben például a csoportszobák mellett, már tornaszobákat is alkalmassá tennének a gyerekek fogadására.

Székesfehérváron is további emelkedésre készülnek, ezért – egyeztetve az intézményvezetőkkel – május 20-tól normál működésre tértek vissza az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák. A tervezhetőség érdekében arra  kérik a szülőket, hogy előző nap 12 óráig továbbra is jelezzék az intézmények felé, ha bölcsődébe, vagy óvodába szeretnék vinni gyermeküket.

Szokásos ballagás és tanévzáró nem lesz, de júniustól kinyitnak az iskolák

Megszülettek a döntések az iskolák és az óvodák működési rendjével kapcsolatban - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!