szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Döntést várnak a kormánytól az oktatási szervezetek - a levegőben lóg a NAT bevezetése, az érettségi és a szakképzési törvény is. A koronavírus-kutató akciócsoport vezetője azt mondta, most úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk. Összeszedtük a mai nap legfontosabb híreit.

Döntsenek!

Többek között a Nemzeti Alaptanterv (NAT) 2020 szeptember elsejére tervezett bevezetésének elhalasztását, a szakképzés átalakításának felfüggesztését és az érettségi, valamint a szakmai vizsgák alternatíváinak sürgős kidolgozását kéri a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Közoktatási Platform (CKP) a kormánytól. A teljes cikket itt olvashatjátok.

Végre egy jó hír

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense egyben a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerint most úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk. A vele készült teljes interjút itt nézhetitek meg.

Ha már egyetemek, megnéztük, mi történt a szakdolgozatok leadási határidejével - a legtöbb intézményben így döntöttek.

Az érettségi utána felvételi is kérdéses lehet

A brit egyetemeken - bár még döntés nem született róla - egyre indokoltabbá vált a hallgatók számának ellenőrzése. Minderre annak érdekében van szükség, hogy az intézmények továbbra is működhessenek, valamint, hogy a frissen felvételizők helye is biztosított legyen. Nyilván jelenlegi a helyzet kialakulásához az is hozzájárult, hogy Nagy-Britanniában két hete bejelentették, nem tartják meg az idei érettségiket, szintfelmérőket. A diákok idén a tanáraik értékelésére vannak bízva, a jegyeiket is ilyen formában kapják majd. Ez befolyásolja a felvételi rendszert is. Valamint azzal is számolniuk kell a brit egyetemeknek, hogy valószínűleg csökkenni fog a tengerentúli, külföldi hallgatók száma is, ami szintén befolyásolhatja a felsőoktatási intézmények működési kapacitását.

Szlovák egyetemisták lélegeztetőgépet terveztek - 80 euróból elkészíthető

A hallgatók az olaszországi helyzet motiválta, ahol az orvosoknak gyakorlatilag már életekről kell dönteniük a hiányzó lélegeztető gépek miatt. Itt olvashatjátok el a történetet.

Újabb vélemények a távoktatásról

A digitális oktatásról beszélt egy budapesti elitgimnázium igazgatója, szerinte a tanárok leterheltsége nemhogy csökkent volna, ellenkezőleg, sokkal több időt igényel a felkészülés. Az is kiderült, milyen felületeket használnak a távoktatásban a tanárok. Közel ezren töltötték ki eddig a DiO-t, azaz a Digitális Oktatási tapasztalatokat összegző felmérést. Az adatokból kiderül, a legtöbb tanár Facebook-ot használja az oktatáshoz és a kapcsolattartásra, de népszerű a KRÉTA és az e-mailes tanítás is - itt vannak a friss adatok.

"A tételek kidolgozását már egy éve elkezdtem, mégsem tudnék levizsgázni"

Továbbra sincs döntés az idei érettségikről. A diákok kétségbeestek, nem tudják, mire számíthatnak - a legnagyobb gond a bizonytalanság. Olvasói véleményekből szemezgettünk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!