szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Angilában már megvan a megoldás: azok a diákoknak, akinek a koronavírus terjedése miatt elmarad az idei érettségi vizsgája, a tanáraik értékelése alapján kapnak majd osztályzatot - jelentette be az angol kormány.

Ahogy korábban írtunk róla, erre azért volt szüksége, mert a legtöbb brit iskola határozatlan időre bezárt a vírus terjedésének feltartóztatása miatt. Persze sok iskola ma újra kinyitott, hogy ügyeletet tartsanak azoknak, akik nem tudnak otthon maradni a gyerekekkel, ez azonban nem elég a közelgő érettségik megszervezéséhez - írja a BBC.

Múlt héten már bejelentették, a vizsgák elmaradnak, azonban az értékelések menetére akkor még nem volt megoldás. A brit oktatási kormányzat most meghozta ezt a döntését is: az elmaradt érettségik (GCSE-vizsgák), általános iskolai vizsgák helyett más értékelési módszert vezetnek be. A diákok a tanáraik becsült osztályzata alapján kapnak majd év végi jegyeket - így értékelik idén a diákok munkáját, teljesítményét.

Az egységes értékelési rendszer kialakítása miatt hasonló döntés várhatóan Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is - teszi hozzá a lap.

Az brit oktatási államtitkár, Gavin Williamson szerint "a vizsgák visszavonása olyasvalami,amit az oktatási államtitkár soha nem akar bejelenteni, ám ezekben a rendkívüli időkben kulcsfontosságú döntés". "Most az a prioritás, hogy senki ne kerüljön szembe akadályokkal az életének következő szakasza előtt - legyen szó akár a továbbtanulásról, akár gyakorlatról vagy állásról" - mondta.

Könnyes búcsú

Ez a döntés azonban nem csak azt jelenti, hogy elmaradnak az idei vizsgák, hanem azt is, hogy az érettségi előtt álló, végzős diákok nem is biztos, hogy osztályként látják még egymást, ugyanis a jelenlegi helyzet most előre beláthatatlan ideig fennáll - így a bejelentés után több száz diák vett könnyes búcsút egymástól.

Megszólalt az oktatási államtitkár: szóba jöhet az érettségi elhalasztása is

„Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások" - mondta Maruzsa Zoltán.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.