szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon sok olvasói levelet kapunk diákoktól és szülőktől is arról, hogyan élik meg a digitális oktatást. Most újabb véleményeket osztunk meg veletek, melyeknek az író pozitívan állnak az új rendszerhez.

„Idén érettségizek, duplázni fogok és mindent egy lapra tettem fel. Viszont nem izgulok, hiszen minden tanárom, az egész tanári kar azon van, hogy segítsen a végzősöknek és az ő munkájukat igyekszem én is megkönnyíteni” – meséli egy végzős, aki minden reggel korán elkezdi a tanulást, hogy mindenre jusson ideje.

A diák úgy érzi, a Classroomon keresztül fel tud készülni az érettségire. Minden feladatot igyekszik egyből megoldani. Egy napi rutint is kialakított magának, így a tanulás mellett a családjára és a pihenésre is jut ideje.

„Beosztottam, hogy mit fogok megcsinálni az elkövetkező pár hétben és nem aggódom. Viszont itt most mindenki a maga szerencséjének kovácsa, sokan nem tanulnak, mert nincsen, aki hajtsa őket előre, most ők lesznek a helyzet nagy vesztesei” – írta, majd azt is kiemelte mennyire hálás a tanárainak, amiért mindent megtesznek a jobb eredményeik érdekében.

Egy másik érettségi előtt álló diák azt írta: „Igenis fel tud készülni az, aki akar. Aki eddig is úgy viszonyult hozzá, hogy "majd meglesz valahogy”, avagy "úgyis átmegyek", attól nem sajnálom, hogy egy jeggyel rosszabb lesz az eredménye, avagy nem sikerül neki az érettségi.”

Szerinte, „aki eddig jó tanuló volt, az eddigi tudására alapozva intenzív ismétléssel eredményes vizsgát fog tenni; aki eddig közepes tanuló volt, annak két útja van: vagy összeszedi magát, vagy annyiban hagyja és a véletlenre bízza. És ott van a harmadik, a rossz tanuló réteg, akik mostanra már tökéletesen meggyőzték magukat arról, hogy úgysem fog menni és a legkevésbé sem érdeklik, hogy meg lesz- e tartva vagy nem.”

Egy kétgyermekes anyuka arról mesélt az Eduline-nak, hogy a kisebb hiányosságok ellenére elégedett az új oktatási rendszerrel.

„Van Google Classroom-juk, ott a magyar irodalom és nyelvtan leckét kapják. Írtak már dolgozatot (teszt) is online, amit a tanárnő állított össze. Nagyon élvezték. Sok olyan oldalt linkelnek be nekik, amin gyakorolni tudnak” – írta.

 „Biológiából hangfelvételt kaptak az órai vázlat mellé, amit akár többször is meg tudnak hallgatni. Az osztályfőnökük heti egy-két alkalommal videókonferenciát szervez nekik, hogy legalább virtuálisan találkozhassanak. Ilyenkor aztán minden szóba kerül. Láthatjuk a többiek szobáját, kutyáját, ebédjét... Imádják!” – mesélte az otthoni tanulásról, majd hozzátette: tulajdonképpen a kezdeti nehézségek ellenére a gyerekek szeretik, hogy nem csak a megszokott tankönyvet kell használni.

Mi lesz az érettségivel? Négy lehetőség áll a döntéshozók előtt

Maruzsa Zoltán nemrég azt mondta: ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása vagy egyéb megoldások keresése. De milyen megoldások? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.