szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mai naptól, március 16-tól nem nyitnak ki az iskolák, a tanulást távoktatásban folytatják a diákok. Összeszedtük, hogy eddig milyen ötletek, javaslatok érkeztek a távoktatás megkönnyítésére.

Több iskolát is megkerestünk, szinte mindenhol azt az információt kaptuk, hogy folyamatos megbeszélések vannak, keresik a legjobb megoldást a diákok és tanárok számára. Néhány iskolában még az igazgatóval sem sikerült beszélni, mert éppen értekezleten volt, nem tudott a telefonhoz jönni. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy pár nap kell az iskolákban a digitális munkarendre való átálláshoz, de utána látni fogják, milyen színes oktatási gyakorlat alakul majd ki ezen a téren. Kiemelte: a feladat az, hogy a megváltozott körülmények között, a fertőzésveszélyt minimalizálva tegye mindenki a dolgát.

Az államtitkár szerint

"az oktatási rendszer szerencsés helyzetben van, mert évekkel ezelőtt elkezdődött a digitális átállás, és mostanra beérnek a korábbi fejlesztések."

Folyamatosan jelennek meg újabb lehetőségek és felajánlások, melyekkel könnyebb lehet a távoktatás. Erre jó példa ez a videó. Az önkéntesek által létrehozott AMANOBA ma megosztott egy videót a távoktatásról, melyben tanácsokat adnak a hétfőn kezdődő digitális tanuláshoz:

 A Youtube-csatorna létrehozói úgy gondolják, hogy a magyar pedagógusok kreatívak, de jelentős részük nem ismeri a legfrissebb technikai megoldásokat, amelyek megkönnyíthetnék a digitális oktatásra való átállást.

Ebben a cikkünkben  mi is olyan applikációkat válogattunk össze melyek a középiskolásoknak és az egyetemistáknak segíthetnek a kapcsolattartásban, órai jegyzetek megosztásában, gyakorlásban és a számonkérésben. Itt pedig írtunk arról, hogy a tanárokat kérik, jelöljék meg azokat az interneten elérhető információforrásokat, amelyeken a tanulók a tanulást támogató segédanyagokat, vagy magát a tananyagot elérhetik.

Ebben a cikkben megtaláljátok azokat az oktatási alkalmazásokat és platformokat, amelyek segítenek a szülőknek, a tanároknak, az iskoláknak megkönnyíteni a tanulást a távoktatásban. Tegnap írtunk arról, hogy kötelező olvasmányok felolvasásával segítenének a magyartanároknak a színészek. A mai naptól pedig az M5 csatornán oktatási tartalmakat közvetítenek minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig.

CKP abban bízik, a kormány rendkívüli szünet elrendelésével időt ad a felkészülésre

A járványügyi helyzet rákényszeríti az oktatási rendszert a korszerű online módszerek alkalmazására. A közoktatásban tanító pedagógusoktól azonban nem várható el, hogy ezt néhány nap alatt megvalósítsák a tökéletes távoktatást, különösen úgy, hogy a Digitális Oktatási Stratégiában megfogalmazott feltételek 3 és fél év után sem állnak rendelkezésre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!