szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több és több iskola tanári gárdája és diákja csatlakozik az új Nemzeti alaptanterv elleni tiltakozáshoz. Sokan az új NAT visszavonását követelik, hiányolják a nyilvános és szakmai egyeztetést és korszerűtlennek tartják a dokumentumot. Összegyűjtöttük, kik adtak ki eddig nyílt levelet vagy közleményt a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban.

A január végén megjelent Nemzeti alaptanterv kritikusai között egy pécsi iskola volt a legelső, ahol a tanárok emeltek szót az új NAT ellen. A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége az első tantestületi közösség, amely testületileg adott ki tiltakozó nyílt levelet az új NAT ellen. A magyartanárok kezdeményezéséhez az iskolán belül később csatlakoztak még a művészeti tárgyakat oktató tanárok, akik szerint az új NAT bevezetése után „rendkívül kevés idő jut majd a képzőművészetek és a zene megismertetésére, megszerettetésére, kreatív személyiségek nevelésére”.

„Úgy gondoljuk, nem lehetünk kiszolgálói annak a NAT-nak, mely egyeztetés, érdemi vita nélkül, tartalmát és szerzőit a szakma előtt titokban tartva született. Ebben az országban a mi felelősségünk sem kisebb, mint a politikusoké. Nem kívánunk végrehajtói lenni a politika és az ideológia által vezérelt oktatáspolitikának, amely még tovább ront a közoktatás helyzetén” – áll a munkaközösség Facebookon közzétett nyílt levelében.

Ezt követően még többen csatlakoztak, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete is úgy döntött, ők is feltesznek párat a NAT-tal kapcsolatban. Illetve konzervatív gimnáziumigazgatók is elmondták a véleményüket. A két pedagógus csak névtelenül mert interjút adni, egyrészt azért, mert féltik az állásukat, másrészt, mert féltik az iskolájukat. Az iskolaigazgatók borzalmasnak tartják, hogy a Nemzeti alaptanterv nem pedagógusszakmai, hanem politikai kérdésként nyilvánul meg.

Aztán jöttek az elit iskolák. A budapesti Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium is nyílt levélben csatlakozott az új NAT bevezetése elleni tiltakozáshoz. A Eötvös József Gimnázium tanárai egyetértenek az eddig NAT-kritikákkal, elsősorban azért utasítják el a szeptemberi bevezetést, mert

a megjelent szöveg nem széleskörű szakmai egyeztetéssel készült. Készítői nem vették figyelembe sem a pedagógiai szakemberek, sem a tanárok, sem a szakmai szervezetek, sem a tudományos kutatók, sem a művészetekkel alkotó módon foglalkozók véleményét.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai is csatlakoztak a tiltakozókhoz. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai egy fotóval tiltakoznak az új NAT bevezetése ellen, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete pedig nyilvánosan tiltakozik a Nemzeti alaptanterv "kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen". Nemrég a berzsenyis diákok is állást foglaltak, mégpedig nem is akárhogy. Képpel tiltakoznak az új alaptanterv ellen.

A napokban pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai és a budapesti Szent István Gimnázium tanárainak egy része is csatlakozott a tiltakozókhoz.

Persze nem csak középiskolák, hanem egyetemek is tiltakoznak

Nemrég az állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei hoztak nyilvánosságra egy tiltakozó nyilatkozatot, amiben többek között kifogásolják a törzsanyag mennyiségét és az erre fordítandó óraszám arányát, illetve a kötelező szerzők és művek kiválasztásában az esetlegességet, a szakmai szempontok figyelmen kívül hagyását.

Ezen felül számos szervezet  is kinyilvánította már elégedetlenségét az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban. Szakmai kritikát készített a NAT-ról többek között a Magyartanárok Egyesületea Történelemtanárok Egyletea Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetea Civil Közoktatási Platforma Nyelv és Tudománya Szépírók TársaságaFiatal Írók Szövetsége, de számos oktatásszakértő, pedagógus és egyetemi oktató is felszólalt. Illetve félszegen, de állást foglalt a Magyar Tudományos Akadémia, és kicsit keményebb véleményt fogalmazott meg az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya a napokban.

A tiltakozások mellett pedig két petíció is elindult. A NAT 2020 Nem petíciót kedd délután három óráig több mint húszezren, az ellenpetíciót, a NAT 2020 Igent több mint 17 ezren írták alá. Előbbi a NAT a Magyartanárok Egyesülete részletes szakmai bírálatát idézi, és kéri erre hivatkozva a NAT-ot elutasítók aláírásait, utóbbi szakmai érveket nem sorol, csak azzal érvel, hogy „támogatom, hogy a gyerekeket hazaszeretetre kell nevelni”.

Nyilvánosságra hozták az új Nemzeti alaptanterv szövegét - itt olvashatjátok

A bejelentés után nem is kellett sokat várni a teljes szövegre, pénteken este megjelent a Magyar Közlönyben.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.