szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos szervezet kinyilvánította már elégedetlenségét az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, most az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya is csatlakozott.

Míg a Magyar Tudományos Akadémia egy semmitmondó közleményben intézte el az új nemzeti alaptantervet, az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya annál kritikusabb volt – szúrta ki a hvg.hu A bizottság szerint a kormánynak egyetlen dolga lenne az új NAT-tal kapcsolatban, mégpedig visszavonni.

A bizottság az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetéhez csatlakozott azokhoz, akik szerint a kiadott tanterv nem segíti, hanem gátolja a tantárgy szakmai megújulását és az irodalmi kultúra fenntartását.

Az MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának közleményében az olvasható, hogy a magyartanításnak különös figyelmet kellene fordítania a diákok olvasási érdeklődésének felkeltésére, azonban a most kiadott NAT nem segíti a tanárokat ebben a feladatban.

„Nem létezik irodalmi kultúra képzett és érdeklődő olvasók nélkül, ám a kortárs technológiai-kulturális környezet egyre kevésbé támogatja a fiatalok rendszeres olvasóvá válását”

- írják közleményükben. A bizottság több problémát konkrétan említ is, ilyenek például:

  • akkora a törzsanyag, hogy csak a tananyag utáni rohanás maradna, a diákok közötti differenciálás lehetetlen lenne,
  • az elvben szabadon hagyott 20 százaléknyi órakeretet csak a legjobb képességű és legjobb szociális hátterű osztályokban használhatják ki,
  • ha csak időrendben taníthatják az irodalmat, az csökkenti a modern és kortárs szövegek közös feldolgozásának esélyét,
  • a kötelező szerzőknél és műveknél „miközben az anyag normatív értékekről beszél és a kánon előírására törekszik, látványosan eltekint a szakmai kánontól és a szaktudományos normáktól,
  • ráadásul a NAT kiadása és a tervezett bevezetés között annyira kevés idő van, hogy esélytelen idén szeptemberig jól használható, szakmailag elfogadható tananyagot készíteni.

Újabb tanári karok tiltakoznak a NAT ellen

Egyre nagyobb a felháborodás a Nemzeti alaptanterv (NAT) körül. A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium és a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai is csatlakoztak a tiltakozók közé.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!