szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb két neves gimnázium csatlakozott a NAT-tal (Nemzeti alaptanterv) szembeni tiltakozáshoz. Nyílt levélben fogalmazták meg aggályaikat.

A budapesti Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium is nyílt levélben csatlakozott az új NAT bevezetése elleni tiltakozáshoz - írta meg a 444.hu.

A Eötvös József Gimnázium tanárai egyetértenek az eddig NAT-kritikákkal, elsősorban azért utasítják el a szeptemberi bevezetést, mert

a megjelent szöveg nem széleskörű szakmai egyeztetéssel készült. Készítői nem vették figyelembe sem a pedagógiai szakemberek, sem a tanárok, sem a szakmai szervezetek, sem a tudományos kutatók, sem a művészetekkel alkotó módon foglalkozók véleményét.

Az óraszámok és a tanárok önállóságának, szabadságának problémáin túl kiemelték, hogy a tanterv nem a modern egyéniség- és képességfejlesztő pedagógiát támogatja, hanem az általa preferált kánonok minél teljesebb elsajátítását. Ezzel együtt nem szolgálja a tanulás legfőbb célját, az önálló, kritikai gondolkodás elsajátítását, a művelődés segítségével elérhető örömszerzést, a személyiség kiteljesítését, a felnövekvő nemzedék harmonikus, szabad életet élő polgárokká válását sem.

Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium szaktanárai és kollégiumi nevelőtanárai többek mellett hangsúlyozták a természettudományos tantárgyakat körülvevő problémakört: szakmailag vállalhatatlannak tartják a természettudományos tantárgyak óraszámainak drasztikus csökkentését, hiszen így - ahogyan azt a tanterv is kijelenti - a magyar gimnáziumok ezentúl kémiából és földrajzból nem készítenek fel a középszintű érettségire sem.

Az intézmény az érettségi igazságtalanságára is felhívja a figyelmet: mivel az új tantervet felmenő rendszerben (az 1., 5., 9. osztályban vezetik be), így a jelenleg hat évfolyamos gimnáziumba járó 7. és 8. osztályos diákoknak az új NAT szerint kell majd érettségizniük, miközben óraszámaik és elsajátítandó tananyaguk a NAT korábbi verziójához igazodik.

Nem azt tanulják tehát, amiből érettségizni fognak - ez felháborító és elfogadhatatlan

- fogalmazott az iskola. A diákok érdekében, a tanulás és a tanítás szabadságának szellemében azon lesznek, hogy ezeket a változtatásokat ne vezessék be. Hozzáteszik, egy új NAT kidolgozásához készséggel felajánljuk ingyenes szakmai segítségünket.

Először a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége állt ki tantestületileg az új NAT ellen. Azóta gimnáziumigazgatók, számos pedagógus, egyetemi oktatók is tiltakozni kezdtek. A szakszervezetek kritikáit itt olvashatjátok el.

Európai szinten is kivételes az új NAT körüli helyzet

Az elmúlt évtizedekben egyetlen európai országban sem fordult elő olyan, hogy a legnagyobb titokban, a szakmai és társadalmi nyilvánosság teljes kizárásával készüljön el egy, a közoktatás alapjait meghatározó dokumentum - írja a Népszava.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.