szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több ezren izgulhatnak ma, ugyanis most írják a központi felvételi vizsgát a középiskolába jelentkező diákok. A nagy megmérettetés azonban csak 10-kor kezdődik, addig is összeszedtünk pár tippet, amivel könnyebben mehet a vizsga.

A diákokra januárban nagy próbatétel vár, kétszer negyvenöt perc alatt ugyanis tíz-tíz matematikai és magyar nyelvi feladatot kell megoldaniuk.  Arról, hogy milyenek a vizsgák, itt olvashattok el mindent. A felkészülést azonban már otthon érdemes elkezdeni.

A vizsga reggelén egyetek valami laktatót, még akkor is, ha úgy érzitek, egy falat sem megy le a torkotokon, nehogy a túl alacsony vércukorszint miatt ne tudjatok jól gondolkozni. Persze az is fontos, hogy ne olyan reggelivel kezdjetek, ami megüli a gyomrotokat, mert így pont a vizsga alatt álmosodhattok el.

Sok diáknak ez lesz az első igazi vizsgahelyzete. Minél többet vizsgáztok majd, annál rutinosabbak lesztek, de valahol el kell kezdeni.

Még egy fontos tanács: már a vizsga előtt tervezzétek úgy az időtöket, hogy a feladatok végén arra is legyen pár percetek, hogy át tudjátok nézni a feladatokat. Mivel sok mindenre kell egyszerre figyelnetek, ezért könnyen lehet, hogy valamit elnéztek, elszámoltok, amit az ellenőrzéskor könnyedén lehet korrigálni.

Vigyetek magatokkal folyadékot és ha kell, csokit vagy szőlőcukrot. Ezek mind segítenek abban, hogy könnyebben menjenek a feladatok és a megfelelő fordulatszámon pörögjön az agyatok is. Ezzel szemben a kávét hagyjátok majd az egyetemi vizsgákra, a középiskolai felvételihez még nem kell koffeines turbózás, anélkül is sikerülni fog.

Végül pedig, ha készen vagytok a vizsgával, legyetek nagyon büszkék magatokra. Nagy dolgot tettetek: elindultatok a vizsgázások hosszú útján. Ha megjelennek majd a megoldókulcsok, nézzétek át őket. Nem az a cél, hogy a fejeteket a falba verjétek, ha netán hibáztatok volna, hanem hogy tanuljatok a hibáitokból.

Ha kíváncsiak vagytok a hivatalos megoldásokra, a feladatokra vagy arra, mi vár rátok az írásbeli után, akkor a középiskolai felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt megtaláljátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.