szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen könnyítéseket kaphatnak a középiskolai felvételin a sajátos nevelési igényű, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő diákok?

A középfokú iskolák felvételi tájékoztatóját – amelyeket az intézmények október 20-ig hoznak nyilvánosságra – érdemes alaposan átolvasni, abban ugyanis szerepelnek a sajátos nevelési igényű diákokra vonatkozó speciális elbírálási szabályok.

„Amennyiben a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola a felvétel feltételeként előírja a központi írásbeli vizsgát, az SNI tanulónak és a szülőjének még az írásbeli vizsgára való jelentkezés előtt tisztáznia kell az iskolával azt, hogy a helyi speciális szabályok és a szakértői véleményben foglaltak alapján szükséges-e a tanuló részvétele az írásbeli vizsgán (egyik vagy mindkét tárgyból), vagy az iskola a központi írásbeli vizsga eredménye nélkül is, esetleg pl. csak a matematika vagy esetleg csak a magyar nyelv eredményének figyelembe vételével; vagy valamely tantárgy tanulmányi eredményének duplázásával elbírálja majd a felvételi jelentkezését. Az SNI tanuló tehát a szakértői véleményben leírtak alapján a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését, az írásbeli vizsgát szervező középiskolától nem” – olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában.

Ha a diákot egyik vagy mindkét vizsgatárgy írásbeli vizsgája alól felmentést kap a kiválasztott középiskolától, akkor más módon bírálják el a felvételi jelentkezést. „Akár matematikából, akár magyar nyelvből volt felmentve a tantárgy értékelése alól a tanuló, mindkét esetben csak a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola igazgatója dönthet arról, hogy a saját felvételi eljárásában ezt milyen módon tudja figyelembe venni. Több továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola esetében intézményenként más és más lehet ez a döntés” – hívja fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

További fontos részleteket az Oktatási Hivatal oldalán találtok - ezt a tájékoztatót és ezt is érdemes átolvasni.

A 2020-as középiskolai felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Középiskolai felvételi: milyen feladatlapokat kell megoldaniuk a jelentkezőknek?

Egy magyar nyelvi és egy matematika feladatlapot kell megoldaniuk az írásbeli felvételi vizsgán azoknak a diákoknak, akik az idén jelentkeznek középiskolába. Mennyi idejük van a jelentkezőknek, milyen feladatokra lehet számítani, és mit lehet használni a vizsgán? Összegyűjtöttük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!