szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„A szakmailag indokolhatónál kevesebb gyermek kerül be hatévesen az iskolába, ami önmagában nem biztos, hogy baj, de ahány óvoda, annyiféle gyakorlat létezik, és túl sokan vannak olyanok is, akik két évvel később, tehát nyolcévesen kerülnek be az első osztályba, ami már nem feltétlenül ideális. Lehet, hogy ez nem az általános iskolában okoz gondot, hanem esetleg később” – mondta a Magyar Hírlapnak Bódis József oktatási államtitkár.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, az oktatási államtitkár az iskolaérettség megállapításáról korábban azt mondta, egységes módszertan alapján zajlik majd.

A Magyar Hírlap interjújából néhány újabb részlet kiderült: a jelenlegi elképzelések szerint az Oktatási Hivatalhoz kerülnek majd a halasztási kérelmek. „A hivatal rendelkezik megfelelő szakemberekkel az elbíráláshoz, de szükség esetén bevonhat további szakértőket is. Természetesen az óvodavezető szakvéleménye is ide kerül, amennyiben szükséges” – mondta Bódis József.

Az oktatási államtitkár szerint nem szigorításról van szó. A változtatás ellen több szervezet tiltakozott, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke, Verba Attiláné szerint a mostani rendszer – az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, hogy egy gyermek iskolaérett-e – kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra.

Ezért sem lenne jó, ha eltörölnék a rugalmas iskolakezdést

Szakmailag kifogásolható az a törvénymódosító javaslat, amely megszüntetné a rugalmas iskolakezdést - írja a Népszava.