szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szakmailag kifogásolható az a törvénymódosító javaslat, amely megszüntetné a rugalmas iskolakezdést – írja a Népszava.

A lapnak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke nyilatkozott. Verba Attiláné szerint a mostani rendszer – az óvodapedagógusok a szülőkkel együttműködve is eldönthetik, hogy egy gyermek iskolaérett-e – kifogástalanul működik, semmi szükség a változtatásra.

A kormány viszont azt tervezi, 6 éves kortól mindenkinek iskolába kell mennie, ha erre nem alkalmas, arról csak szakértői bizottság dönthet.

„Most már szinte lasszóval sem lehet óvodapedagógust fogni" - több százan hiányoznak a rendszerből

„Most már szinte lasszóval sem lehet óvodapedagógust fogni" - mondta az Eduline-nak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) óvodapedagógiai tagozatának elnöke. Az egész pedagóguspályát érinti az elöregedés, öt éven belül pedig, a jelenleg pályán lévő óvodapedagógusok egyharmada elmegy, és nincs utánpótlás.

A szakember szerint a jelenlegi rendszert éppen azért alakították ki, hogy a szakbizottságoknak ne kelljen foglalkozniuk olyan esetekkel, amikor minden komplexebb vizsgálat nélkül meg lehet állapítani, hogy a gyermek javát szolgálja-e, ha még egy évet az óvodában tölt. Jelenleg a beilleszkedési, tanulási, pszichológiai vagy más problémákkal küzdő, illetve a sajátos nevelési igényű gyerekekről kell szakvéleményt mondaniuk.

Ha elfogadják a módosító javaslatot, minden esetben a szakszolgálathoz kell majd fordulni, ám ott ma is túlterheltek a szakemberek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!