szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Színes falak, szokatlan bútorok, hatalmas és világos terek – így néznek ki a világ legérdekesebb iskolaépületei.

Agora iskola, Hollandia

Ebben az iskolában nincsenek külön osztályok, nincs tanterem és – a szó hagyományos értelmében – tanterv sem. A 12-18 éves diákokat nem különítik el egymástól évfolyamonként. Mindenkinek van egy saját laptopja és íróasztala – utóbbit a diákok személyre szabhatják, csinosíthatják, ahogyan csak szeretnék. Tanórák helyett projektidőt tartanak, amit többek között az íróasztalaiknál, a konyhában, a műhelyben, vagy a textilteremben töltenek a gyerekek.

Meet the school with no classes, no classrooms and no curriculum

"We get around 70 requests a week from all over the world from people wanting to come and see what we do here" says Rob Houben, manager of the Agora school in Roermond, Netherlands, and the closest thing school has to a principal or headteacher.

Természetesen itt is van tananyag, de például egy Pitagorasz-tétel ismeretét nem témazáró dolgozatokkal ellenőrzik, hanem gyakorlati formában – például a diákoknak egy asztalt kell építeniük a tétel alapján.

Broomlands általános iskola, Skócia

Broomlands Primary School

Broomlands Primary School added a new photo.

Ebben a felújított iskolában hatalmas, világos terekben tanulhatnak a diákok. A modern, színes környezetben a tanulók és a tanárok is sokkal jobban érzik magukat, mint a korábbi épületükben. Az iskola tervezője szerint kétségtelen, hogy egy ilyen környezet motiváló a diákok számára, és segíti őket a tanulásban.

Mi a baj a magyar iskolákkal?

Tanárok, tantermek, tankönyvek - hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csak ettől a három tényezőtől függ, mennyire "jó" az iskola, pedig számos kutatás bebizonyította, hogy az iskolaépület nem pusztán díszlet, a tér komoly hatással van az iskolai munkára.

Ørestad Gimnázium, Dánia

A Ørestad Gimnáziumban nincsenek osztálytermek – tanulósarkokban oktatják a diákokat. A szünetekben pedig bútorozott és párnázott terekben lehet pihenni. Az iskola tulajdonképpen egy légtérből áll, a négy emeletet pedig csigalépcső köti össze.

Ørestad Gymnasium

Ørestad Gymnasium updated their cover photo.

Vittra Telefonplan iskola, Svédország

Színes bútorok, tágas, interaktív terek, beszélgető- és olvasókuckó, moziszoba. A Vittrában a gyerekek oktatása kiscsoportokban történik, és itt is mindenkinek saját laptopja van.

Vittra Telefonplan

Vittra Telefonplan updated their cover photo.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!