szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem árultuk el a szakszervezetiséget és nem hódoltunk be a kormánynak – reagált Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a PSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között létrejött együttműködési megállapodással kapcsolatos kritikákra.

Szabó Zsuzsa PSZ-elnök a Népszavának úgy nyilatkozott, „az együttműködési megállapodás nem azt jelenti, hogy mostantól kritika nélkül elfogadjuk a kormány valamennyi javaslatát. Éppen ellenkezőleg: több lehetőséget biztosít, hogy kifejezhessük véleményünket, aggályainkat, javaslatainkat”.

Hozzátette: mindenhol jelen akarnak lenni, ahol oktatási kérdésekben döntések születnek, ezért csatlakoztak a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalhoz is, úgy fogalmazott, „nem azért ülünk ott, hogy bólogassunk, hanem hogy megfogalmazzuk a tagságunk kritikáit, az utcán kiabálva ez nehezebben menne”.

A PSZ elnöke szerint az együttműködési megállapodás nemcsak azért fontos, mert a köznevelést érintő jogszabályok szakmai előkészítésébe bevonják  a szakszervezetet, és a jogszabály-tervezeteket is megkapják, hanem azért is, mert a minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy minden átalakítást egy átfogó helyzetelemzésnek kell megelőznie. Emellett a szakszervezet vállalja, hogy az egyezetetések során más – oktatásban érintett – szervezetek véleményét is megjeleníti, ha a szervezetek erre igényt tartanak.

Béremelés szeptemberben, az óraszámok csökkentése: itt vannak a szakszervezet követelései

Minimálbérhez kötött vetítési alap, az óraszámok csökkentését, 2019. szeptemberi béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete a kormánnyal folytatott tárgyalásokon.

Szabó Zsuzsa hozzátette: megválasztásakor arra kapott felhatalmazást a PSZ kongresszusától, hogy a tárgyalóasztal mellett érjen el eredményeket, „ameddig van remény arra, hogy ez sikerüljön, addig ott is maradunk a tárgyalóasztalnál. De abban a pillanatban, hogy azt látjuk, az csak időhúzás, el kell gondolkodnunk a további lépéseken”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Pedagógusok Szakszervezete ötpontos követeléslistát tett közzé: szeretnék elérni a 2019. szeptemberi béremelést, az óraszámok és a többletterhek csökkentését, a pedagógusbérek vetítési alapjának minimálbérhez kötését, a kiszámítható jogalkotást.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.