szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Választ kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a sztrájkbizottság megalakításáról Orbán Viktor miniszterelnöknek levelet címző Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a PDSZ január 11-én saját sztrájkbizottságot hozott létre, levelüket Orbán Viktornak címezték. A sztrájktörvény értelmében öt napon belül az ellenérdekelt félnek ki kellett volna neveznie egy képviselőcsapatot, akikkel a PDSZ a továbbiakban tárgyalhat.

PDSZ: a kormány megsértette a sztrájktörvényt

Február 8-án dönt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya arról, sztrájkba kezdenek-e. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján arról is beszélt: a kormány megsértette a sztrájktörvényt.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a kormány megsértette a sztrájktörvényt, harminc éve nem fordult elő, hogy ne kapott volna időben választ a sztrájkbizottságuk. A szakszervezet úgy véli, mivel az egyeztetés a kormány hibájából nem történt meg, ezért sztrájkot lehet kezdeményezni – innentől a PDSZ nem a kormánnyal fog tárgyalni, hanem a tankerületekkel, a szakképzési centrumokkal és egyéb munkáltatókkal.

A szakszervezet csütörtök hajnalban a Facebookon közölte: levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár azt írta, „a tárca lehetőséget biztosít arra, hogy bekapcsolódjanak a már jelenleg is zajló sztrájktárgyalásokba”.

A helyettes államtitkár ugyanakkor azt kéri a PDSZ-től, hogy „fejtsék ki, hogy általános követeléseik mennyiben érintik a feladataikat a pedagógus-életpálya hatálya alatt ellátó pedagógusokat”, a tárca álláspontja szerint ugyanis A munka törvénykönyvének módosítása semmilyen formában nem érinti a pedagógusokat. „A sajtóban követve a megnyilvánulásait kérem azt is, hogy mutassa be a PDSZ reprezentativitására és a sztrájkhajlandóság támogatottságára vonatkozó anyagaikat” – zárul a levél.

A PDSZ a Facebookon úgy reagált a levélre: „nem akarjuk elhinni, hogy a területért felelős helyettes államtitkár nincs tisztában azzal, hogy a munka törvénykönyvének rendkívüli munkaidőre és ezen belül az ún. „önként vállalt” túlmunkára vonatkozó rendelkezései igenis vonatkoznak a közoktatásban dolgozókra, példának okért. Egyébiránt, a PDSZ nem csak pedagógusok a tagjai, hanem ügyviteli és technikai dolgozók is, ezáltal mi őket is képviseljük”.

"Állítsák vissza a pedagógusok óraszámát legfeljebb 22 tanórára" - egyre többen írják alá a PDSZ követeléseit

Közeledik a tízezerhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) négypontos követeléseit aláírók száma.