szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lezárult a tankönyves perek alapszakasza, amelynek során magánkiadók perelték be az Oktatási Hivatalt (OH), mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A hivatal törvényesen járt el, a kiadók hiába pereltek, s ezzel valószínűleg a profitérdekelt cégek tisztában voltak - mondta a Magyar Időknek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Öt nem állami kiadó perelte be az Oktatási Hivatalt, mivel az nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. Az első fokon lezárult perekről az államtitkár a Magyar Időknek azt mondta, „a jogi helyzet a perek óta még annál is egyértelműbb, mint előttük volt, az Oktatási Hivatal minden szempontból törvényesen járt el, így hiába pereltek a magánkiadók”.

Rétvári Bence szerint ezt valószínűleg a kiadók is tudták, csak politikai nyomásgyakorlásnak használták a bíróságokat.

Összesen kilencvenkettőt nyertünk, és egy esetben veszítettünk, de várjuk a jogegységi határozatot – fogalmazott az államtitkár.

Pár ezer forint is elég ahhoz, hogy a szülők kicselezzék az állami "tankönyvszigort"

Sokszor ezer-kétezer forint is elég ahhoz, hogy a szülők - a tanári visszajelzések alapján - a legjobb tankönyvet biztosítsák a gyerekeiknek, hívja fel a figyelmet a Szülői Hang Közösség, amely szerint a szülők „menthetik meg" a magánkiadók tankönyveit.