szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokszor ezer-kétezer forint is elég ahhoz, hogy a szülők – a tanári visszajelzések alapján – a legjobb tankönyvet biztosítsák a gyerekeiknek, hívja fel a figyelmet a Szülői Hang Közösség, amely szerint a szülők „menthetik meg” a magánkiadók tankönyveit.

„Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk” – ahogy arról korábban beszámoltunk, erre biztatja a szülőket a Szülői Hang Közösség.

„A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormányzat – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag megszünteti a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Az állami támogatással a jövő tanévre megrendelhető tankönyvek listájáról újabb több száz olyan tankönyv kerül le, amelyeket a pedagógusok és a tanulók évek óta sikeresen használtak. Ezzel a tanárokat végleg megfosztják a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás lehetőségétől, a gyerekek pedig a szűkebb választékból kapnak gyengébb minőségű kiadványokat” – írják.

Kiemelik: a meglévő tankönyveket a szülők „menthetik meg”: „keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk”. Az akció a szülők és az iskolák együttműködésére épül, még ha állami támogatással nem is rendelhető meg, szülőknek joguk van ahhoz, hogy a gyerekeknek tanulást segítő kiadványokat vásároljanak, és minden tanárnak és tanulónak joga van ahhoz, hogy azokat használja. „Ha szakmai meggyőződésük alapján a tanárok továbbra is egy-egy nem állami kiadvány használatát tartanák legjobbnak, akkor az osztály szülői közössége fogjon össze, és rendelje meg” – emelik ki.

Így cseleznék ki az állami szigort a szülők: ha összefognak, a magánkiadók könyveiből is válogathatnak

„Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk" - erre biztatja a szülőket a Szülői Hang Közösség.

Sokszor 1-2 ezer forint is elég

„Ritkán van szükség arra, hogy a szülők a teljes tankönyvcsomag 10-12 ezer forintos árát kifizessék. Sokszor 1-2 ezer forint is elég lehet, ha abból a tanári visszajelzések alapján legfontosabb egy-két könyvet vagy munkafüzetet vásárolják meg a szülők” – írják az akcióval kapcsolatos leggyakoribb szülői kérdésekre válaszul.

Kiemelik: fontos, hogy a szülők kérjék ki a tanár véleményét arról, melyik könyvet tartja a legjobbnak. „Kövessük a tanár iránymutatását, hiszen őrá bízzuk gyermekünk oktatását. A tanárok ritkán szokták a szülőket kifejezetten kérni a könyvvásárlásra, hiszen az iskola hivatalosan ilyen kérést nem tehet a szülők felé. De ha úgy tesszük fel a kérdést a tanár számára, hogy melyik könyvet tartja a legjobbnak, egyértelmű választ kapunk arra, hogy melyik könyvet kellene megvásárolni a szülőknek. Szükséges, hogy az egész osztály számára biztosítsuk a kiválasztott könyveket, hiszen a tanár csak így veheti hasznát az iskolai oktatás során. Egy-egy szülői közösségen belül érdemes egy önkéntes szülőnek magára vállalni a szülői könyvvásárlás koordinálását” – írják.

Kiemelik: március végén jelenik meg a hivatalos állami tankönyvjegyzék az iskolák által rendelhető tankönyvekről, amelyen várhatóan minden közismereti tárgyból csak két, kizárólag állami kiadású könyv szerepelhet majd, így csak azokból lehet majd választani. Áprilisban azonban a tanári visszajelzések alapján a szülők - a hivatalos állami tankönyvrendeléssel párhuzamosan – elküldhetik a megrendeléseiket közvetlenül a kiadóknak.

"A tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolása" zajlik a tankönyvesek szerint

"Az állam végleg megszünteti a tanszabadságot és azokat a nagyszerű, kreatív pedagógusokból, hozzáértő alkotókból álló tankönyves műhelyeket, amelyek a rendszerváltás óta országszerte létrejöttek" - véli a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.