szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Az állam végleg megszünteti a tanszabadságot és azokat a nagyszerű, kreatív pedagógusokból, hozzáértő alkotókból álló tankönyves műhelyeket, amelyek a rendszerváltás óta országszerte létrejöttek” - véli a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.

„A tankönyvfejlesztés, -kiadás és tankönyvellátás területén a 2019. január elsején hatályba lépett, módosított rendelet előrevetíti a tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolását. Ezzel a rendelkezéssel pont került annak az öt évvel ezelőtt indított szabályozási folyamatnak a végére, amely szinte kizárólagosan állami és egyházi kézbe tette át a tankönyvfejlesztés, a tankönyvkiadás és -ellátás feladatait” – írja közleményében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ).

Kiemelik: a jogszabály alapján a 2013-ban magánkiadók által engedélyeztetett közismereti tankönyveinek hosszabbítására nincs lehetőség, így azok már nem lesznek rajta az áprilisban megjelenő tankönyvjegyzéken.

Hozzáteszik azt is: a rendelet alapján a tankönyvnek és a kísérleti tankönyvnek a következő tanévben alkalmazott tankönyvjegyzékre történő felvételi kérelmét a kiadó február 1-jétől február 15-éig nyújthatja be a hivatalhoz, a kérelmet azonban el kell utasítani, ha két tankönyv már felkerült a tankönyvjegyzékre.

„A fent kiemelt két pont „gondoskodik” azon magánkiadós kiadványok kizárásáról, amelyek esetében a közigazgatási bíróság utasította az Oktatási Hivatalt a jogszerűtlen végzés visszavonására és az eljárás lefolytatására. Itt a Hivatal az időhúzás eszközét vette elő, mert az engedélyeztetési eljárást ugyan kénytelen lefolytatni, azonban az vagy nem fejeződik be a tankönyvjegyzékre jelentkezés idejére, vagy ha a határidőt éppen tartani lehetne, két állami tankönyv már elfoglalja a számszerűen engedélyezett keretet. Ebből következően a magánkiadók ez esetben is lecsúsznak a hivatalos jegyzéken való megjelenésről” – írják.

A TANOSZ szerint „mindezzel az állam végleg megszünteti a tanszabadságot és azokat a nagyszerű, kreatív pedagógusokból, hozzáértő alkotókból álló tankönyves műhelyeket, amelyek a rendszerváltás óta országszerte létrejöttek”.

Egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a tankönyvkiadók

Egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek a magán tankönyvkiadók a hazai tankönyvpiacon.