szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre hátrányosabb helyzetbe kerülnek a magán tankönyvkiadók a hazai tankönyvpiacon.

Kereszty Péter, a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke azt mondta az ATV Start műsorában, hogy a tankönyvellátás 30 százalékát még ennek ellenére is a magánkiadók adják.

Viszont az új törvények megnehezítik a helyzetüket. Először is egy könyv tankönyvvé nyilvánítását gátolják, azonkívül a már érvényes engedéllyel rendelkező tankönyvek meghosszabbítását, és a tankönyvjegyzékre kerülését nehezítik a magánkiadók számára - magyarázta. 

Ennek mind a pedagógusok, mind a tanulók nagy vesztesei, közölte az elnök, majd elmondta, hogy korábban a tanárok megválaszthatták, melyik tankönyv felel meg az ő módszertanuknak, felfogásuknak. Ezek kínálata mostanra jelentősen szűkült.

Sarokba szorították a magánkiadókat, kezdődnek a tárgyalások

Hiába szerették volna meghosszabbítani a magánkiadók tankönyveik engedélyét, ezt eljárás nélkül elutasították.

Az elnök azt is hozzátette, a pedagógusok szerint jelenlegi állami tankönyvek tartalmilag nagyon gyenge minőségűek. Még a legjobbnak ítélt tankönyv is csak "majdnem" olyan jó, mint a magánkiadós könyvek, tette hozzá. 

Az állami tankönyvek minősége azért nem felel meg, folytatta, mert bár elég nagy uniós támogatást kaptak rá, viszont rövid időt szántak az összeállítására. Három hónap alatt nem lehet jó tankönyvet csinálni, jelentette ki a TANOSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy jelenleg mindössze két közismereti állami tankönyvből választhatnak a tanárok.

Készülhetnek a gimnáziumi tankönyvek a honvédelemről

Gimnazistáknak és szakgimnazistáknak is szüksége lesz a készülő tankönyvekre. Mindössze 30 nap áll rendelkezésre a kiadóknak pályázni.