szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

„Keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk” – erre biztatja a szülőket a Szülői Hang Közösség.

„A 2019/2020-as tanévtől kezdve a kormányzat – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag megszünteti a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. Az állami támogatással a jövő tanévre megrendelhető tankönyvek listájáról újabb több száz olyan tankönyv kerül le, amelyeket a pedagógusok és a tanulók évek óta sikeresen használtak. Ezzel a tanárokat végleg megfosztják a szabad, szakmai alapú tankönyvválasztás lehetőségétől, a gyerekek pedig a szűkebb választékból kapnak gyengébb minőségű kiadványokat” – írja a Szülői Hang közösség.

Kiemelik: a meglévő tankönyveket a szülők „menthetik meg”: „keressük meg a gyerekeink tanárait, kérdezzük meg őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, fogjunk össze szülőtársainkkal, és vegyük meg a választott könyveket magunk”.

„Természetesen hosszú távon nem tekintjük jó megoldásnak, hogy a szülők saját maguk veszik meg azokat a könyveket, amelyek biztosítása az állam feladata lenne. Aktivista programunk egyfajta tiltakozás is az állam korlátozó tankönyvszabályozásával szemben, s kiállás a szabad tankönyvválasztás visszaállítása mellett” - írják.

Hozzáteszik: az akció a szülők és az iskolák együttműködésére épül, még ha állami támogatással nem is rendelhető meg, szülőként joguk van ahhoz, hogy a gyerekeknek tanulást segítő kiadványokat vásároljanak, és minden tanárnak és tanulónak joga van ahhoz, hogy azokat használja. „Ha szakmai meggyőződésük alapján a tanárok továbbra is egy-egy nem állami kiadvány használatát tartanák legjobbnak, akkor az osztály szülői közössége fogjon össze, és rendelje meg” – emelik ki.

„A szülői aktivista program az önkéntességre épül, és kiegészíti a szokásos tankönyvrendelési folyamatot. Annál némileg több egyeztetést igényel, mert össze kell vetni a pedagógusok által jelzett igényeket a kiadók kínálatával és a szülők anyagi erőforrásaival. De lehetséges, hogy az állami keretből zajló iskolai rendeléseket a szülői rendelésekkel kiegészítve, diákonként már 1-2 ezer forintos nagyságrendű megrendeléssel is nagy segítséget nyújthatunk a pedagógusoknak, és rajtuk keresztül gyermekeinknek” – írják, hozzátéve: a szülők közösen a hátrányosabb anyagi helyzetben lévő családokat is segíthetik, „a csoportosan leadott rendeléseknél a kiadók sok esetben kedvezményt tudnak adni, amelyből lehetőség nyílik (részben) fedezni azoknak a könyveit, akik bármilyen okból nem tudnak részt venni a könyvvásárlásban, és természetesen szóba jöhet a könyvtári vagy használt könyvek beszerzése, illetve külső támogatók megkeresése is”.

"A tankönyvválasztás szabadságának teljes felszámolása" zajlik a tankönyvesek szerint

"Az állam végleg megszünteti a tanszabadságot és azokat a nagyszerű, kreatív pedagógusokból, hozzáértő alkotókból álló tankönyves műhelyeket, amelyek a rendszerváltás óta országszerte létrejöttek" - véli a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete.