szerző:
Eduline

Az MSZP szerint teljes a bizonytalanság a szakképzésben a forráskivonás, illetve a pedagógusok negyedének tervezett elbocsátása miatt.

Sós Tamás országgyűlési képviselő kedden - utalva arra, hogy a Magyar Nemzetben két héttel ezelőtt megjelentek szerint a kormány szakképzési koncepciója 20 százalékkal mérsékelné a szakképzésre szánt forrásokat, a tanárok száma pedig 26 százalékkal csökkenhet - azt mondta: a kormány átgondolatlan módosításokat készül végrehajtani a szakképzési rendszerben, terve azonban nincs összhangban a várható közoktatási és felsőoktatási  változásokkal. A szakiskolákat érintő tervekről bővebben itt olvashatsz.
   
Példaként hozta, bizonytalanságot okoz, hogy a hároméves, előrehozott szakképzés szakmai vizsgakövetelményeit csak augusztus 25-én hozták nyilvánosságra, amikor beiskolázás és a tantervi programok elkészítése már megtörtént.

©

A szocialista politikus kifogásolta, hogy a több mint hétszáz szakképző iskolát alig félszáz központi intézménybe, térségi integrált szakképző központba olvasztanák be. Azzal kapcsolatban, hogy a közismereti tárgyak óraszámát csökkentik, feltette a kérdést: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke "beíratná-e a gyermekét olyan oktatási intézménybe, amely zsákutca, amely után nem tud újabb szakmát elsajátítani és ahol nem tud érettségit szerezni?"
   
Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt: az egykulcsos adórendszer miatt a kormány négyszer akkora megszorításra kényszerül, mint amilyen különben szükséges lenne, a kabinet így "csak spórol és eszetlenül vág", ami az oktatási rendszert is kedvezőtlenül érinti, a szocialisták a többi között ezért kezdeményezték oktatási kerekasztal létrehozását.

MTI