szerző:
Eduline

Az esztergomi képviselő-testület ma hajnalig elhúzódó rendkívüli ülésén az egyik legnagyobb szóváltást kiváltó téma az oktatási és ifjúsági bizottság javaslata volt, amely a város oktatási intézményeinek összevonásáról szólt.

Az előterjesztés szerinti elvi állásfoglalásban óvodák, iskolák és középiskolák egybeszervezése szerepel, így alakulna ki a többi között a Szent Imre Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola, illetve a Dobó Katalin Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.

Utóbbival kapcsolatban Tétényi Éva független polgármester értetlenségét fejezte ki, utalva arra, hogy a Fidesz által benyújtott rendkívüli előterjesztésekben a jelenlegi Dobó Katalin gimnáziumról egy másik elvi állásfoglalás is szólt. Ebben egy ideiglenes bizottság létrehozására tettek indítványt, amely megkezdi az előkészítő tárgyalásokat arról, hogy a nagyhírű intézményt átadják a református egyház dunántúli egyházkerületének. Mindkét előterjesztés többségi támogatást kapott.

Tétényi Éva mostani, és Meggyes Tamás előző polgármester.
©

Tétényi Éva korábban már többször felhívta a figyelmet arra, hogy az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása és hitelfelvételei miatt előfordulhat hogy az év második felében működésképtelenné válhatnak az esztergomi intézmények, többek között az iskolák és a kollégiumok.

Az elmúlt hónapokban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanilyen aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek oka, hogy a polgármester - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárás megindítását.


MTI/eduline