szerző:
Eduline

Visszavonta a szíriai oktatási minisztérium azt a korábbi rendelkezést, amely megtiltotta a tanárnők számára, hogy az iskolában nikábot, a szemen kívül mindent eltakaró fejkendőt hordjanak - adta hírül szerdán az állami média.

 

A kormány a lépéssel - úgy tűnik - a muszlim többségű lakosság kedvére akar tenni azok után, hogy három héttel ezelőtt a közel-keleti államot is elérte az arab világ demokratikus változásokat követelő tüntetéshulláma. Az országon végigsöprő kormányellenes demonstrációk eddig már több mint 80 halálos áldozatot követeltek.

Ezentúl nikábot is viselhetnek a tanárnők Szíriában

Tavaly júliusban a szíriai hatóságok elbocsátottak állásából 1200 tanítónőt, akik a tiltás ellenére nikábot viseltek munkahelyükön. A szerdán hozott intézkedés értelmében ők most ismét mehetnek dolgozni. A nap folyamán jelentette be a damaszkuszi vezetés azt is, hogy bezáratja az ország egyetlen, újévkor megnyitott kaszinóját, amelynek működése az iszlám hívők ellenérzését váltotta ki.
    
Az elmúlt hetek reformokat sürgető tüntetései az országot irányító 45 éves Bassár el-Aszad uralma elleni legsúlyosabb kihívás azóta, hogy tizenegy évvel ezelőtt átvette az elnöki tisztséget apjától, a néhai Háfez Aszadtól.

MTI