szerző:
Eduline

A hétvégén lezárult 2009-es pótfelvételi eljárásban a mintegy 14 ezer pótfelvételiző 87 százalékát felvették az általa megjelölt felsőoktatási intézménybe, a legnépszerűbb képzések a gazdálkodási és menedzsment, a jogász, a turizmus-vendéglátás, illetve a pénzügy és számvitel szakok voltak a normál eljáráshoz hasonlóan.

Így a normál eljárásban felvett 94 ezer gólya mellett még több mint 12 ezer kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A pótfelvételi lehetőségével összesen 13.798-an éltek idén, lényegében annyian, mint előző évben. Közülük 12.006 jelentkezőt vettek fel, tehát a pótfelvételizők 87 százalék bekerült a megcélzott intézménybe, képzésre. 

A pót-eljárásban felvettek mindössze 3,4 százaléka kezdheti meg tanulmányait államilag támogatott képzésen, ez esetben kizárólag mesterképzésekről van szó. Az alapképzések, egységes, osztatlan képzések és a felsőfokú szakképzés pótfelvételizői kizárólag költségtérítéses helyen tanulhatnak tovább. A felvettek több mint kétharmada, 67 százaléka valamilyen alapképzésre jutott be, 4,8 százalékuk osztatlan képzésre. 11 százalékuk került be a pótfelvételi eljárásban meghirdetett mesterképzések egyikére, 4,2 százalékuk felsőfokú szakképzésben kezdheti meg tanulmányait. 

A pótfelvételi által érintett felsőoktatási intézmények elsősorban a nagy tudományegyetemek voltak. A lista élén a Szegedi, majd a Pécsi Tudományegyetem áll, ezt követi a Debreceni Egyetem. Bár az adatok arra utalnak, hogy a nagyobb intézmények a pótfelvételis helyeket tekintve is nagyobb kapacitással rendelkeznek, ám a tízes listán mégis szembeötlő a normál eljárásban legnépszerűbb budapesti felsőoktatási intézmények többségének (ELTE, Műegyetem, Budapesti Gazdasági Főiskola) hiánya - olvasható az Országos Felsőoktatási Információs Központ elemzésben.

A pótfelvételi eljárás augusztus 29-én zárult le, ekkor voltak ugyanis a felvételi döntések arról, ki kerül be az általa megjelölt helyre. A pótfelvételin már csak költségtérítéses helyre lehet bekerülni (nem számítva a mesterképzést, ahol államilag támogatott helyekre is lehetett most jelentkezni). Pótfelvételire már csak azok jelentkezhettek, akiket a megcélzott képzések közül egyikre sem vettek fel a normál eljárás során, vagy eleve nem is adták be tavasszal sehova a jelentkezési lapjukat. Most viszont már csak egy intézmény egy szakára lehetett jelentkezni, és az ebben a körben felvettek a normál eljárásban felvettekkel együtt szeptemberében kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. 

mti