szerző:
Eduline

A svájci székhelyű Benedict Oktatási Csoport részeként, a BHMS- (Business and Hotel Management School, luzern, Svájc) Üzlet és Hotel Management Iskolája több mint 75 éve oktat és képez diákokat. Hogy is néz ki pontosan az oktatás a nagy múlttal rendelkező svájci intézményben? Dr. Hajtó Péterrel, az iskola marketing menedzserével beszélgettünk

HOL TALÁLHATÓ AZ INTÉZMÉNY?
Az iskola Luzernben található, közép-Svájcban, német nyelvterületen, ami az ország egy igen fontos turisztikai központja, jelentős történelmi nevezetességekkel.
Luzern igazi célállomás a külföldi turisták számára és egyben Svájc leglátogatottabb városa. A város maga Svájc szívében található, csupán egy órára a Zürichi nemzetközi repülőterétől, így gyakorlatilag minden európai városból könnyen megközelíthető. Diákjaink Luzern belvárosában vannak elszállásolva, ezáltal a különböző üzletek, bevásárlóközpontok és szórakozást nyújtó helyek könnyen elérhetővé válnak.
 
KIKNEK AJÁNLOTT AZ ISKOLA?
Célunk, hogy olyan fiatalokat oktassunk, akiknek szenvedélye az idegenforgalom, turizmus és vendéglátóipar. Szakmai partnereinkkel - az aberdeen-i Robert Gordon egyetem, a brighton-i egyetem, az USA-beli Seattle egyetem, valamint az amerikai szakács szövetség - közösen, egy moduláris rendszert dolgoztunk ki, és a vendéglátó- és szállodaipar legaktuálisabb elvárásait is kielégítő tananyagot állítottunk össze. Minden szakunk egyaránt tartalmaz elméleti és gyakorlati tananyagot, ezáltal garantálva, hogy a szak sikeres elvégzését követően, hallgatóink versenyképes és friss tudás birtokában lesznek, amelyet sikeresen tudnak majd hasznosítani a szállodaiparban.
 
A képzések 6 hónap elméletből és 6 hónap fizetett szakmai gyakorlatból állnak. A tananyagok hatékonyabb elsajátításához, iskolánk hallgatói részére megfelelő számítógépes és internet elérhetőséget, továbbá egyéb modern kommunikációs eszközöket biztosítunk, melyek megkönnyítik a tananyag elsajátítását. Szinte egyedülállóak vagyunk abban, hogy figyelmünket elsősorban a hallgató egyéni karrier szükségleteinek kielégítésére összpontosítjuk. Ennek érdekében az iskola a „kis iskola” modellt alkalmazza, ami azt jelenti, hogy évente 400 hallgató kezdi meg tanulmányait, ezáltal a kisebb létszámú osztályoknak köszönhetően, a hallgatók nagyobb figyelemben részesülnek tanárainktól. A szakjainkat sikeresen elvégző hallgatók részére Bachelor, illetve Master, fokozatú végzettséget ad. 
 
Képzéseinket elsősorban azoknak ajánlom, akik Svájcban szeretnének szálloda, vendéglátó, idegenforgalmi menedzser diplomát, szakmai gyakorlatot szerezni, majd ezek alapján munkalehetőséghez jutni Svájcban (esetleg az Egyesült Államokban, Egyesült Királyságban, Szingapúrban).
 
KIK JELENTKEZHETNEK?
  • A képzésekre jelentkezhetnek az érettségivel, OKJ szakvizsgával, főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezők egyaránt. A képzéshez angol nyelvtudásra van szükség, és a szakma iránti elkötelezettségre
  • Olyan magyar szakácsok/chef-ek, akik már dolgoznak a szakmában. Számukra 1 éves képzést/továbbképzést tudunk nyújtani
  • Friss diplomások részére 1 éves posztgraduális kurzust tudunk ajánlani.
 
A KÉPZÉSEK MILYEN NYELVEN FOLYNAK?
Nemzetközi iskola vagyunk, nemzetközi diákokkal, a képzés angol nyelven folyik.
Az iskola Svájc német nyelvterületén van, így van alkalom a német nyelv tanulására, továbbá a szakmai gyakorlatot lehet Svájc olasz, francia nyelvterületére is kérni, ahol mód van az olasz, francia nyelv tanulására
 
MILYEN KÉPZÉSEK KÖZÜL VÁLASZTHATNAK AZ ÖNÖKNÉL TANULÓK:
  • Diploma in Hotel Management
  • Higher Diploma in Hotel Management
  • Bachelor Degree Programme
  • MBA Degree Programme
  • In Business&Hotel Management
  • In Culinary Management
  • Paid Internship
 
 
HOGYAN NÉZ KI PONTOSAN A SZAKMAI GYAKORLAT?
A képzés igen gyakorlatorientált. A tanév első féléve elméleti, a második fizetett szakmai gyakorlatot jelent. A fizetett szakmai gyakorlat során a diákok lehetőséget kapnak arra a svájci szállodákban (4-5 csillagos) és vendéglátóhelyeken, hogy amit az elméleti félév során tanultak, azt a gyakorlatban hasznosíthassák. Az iskola az elméleti félév során tesz javaslatot arra, hogy hová kerüljön a tanuló gyakorlatra. A szakmai gyakorlat lényege, hogy a diák minél több munkafolyamatot megismerhessen.
Fontos megemlíteni, hogy a gyakorlat alatt a tanulók konkrét svájci munkaadókkal kerülnek kapcsolatba, és ha szorgalmasak, meg vannak elégedve munkájukkal, akkor a későbbiek során munkalehetőséghez is juthatnak.
 
MIÉRT JOBB A DIÁKOKNAK, HA SVÁJCBAN SZERZIK MEG A GYAKORLATOT?
Nemzetközileg elismert a svájci szálloda, vendéglátó, idegenforgalmi menedzser és szakember továbbképzés magas színvonala. Svájcban a magyar EU állampolgárok könnyebben juthatnak munkavállaláshoz amennyiben svájci diplomájuk, szakmai gyakorlatuk van.
Továbbá kapcsolataink révén szakmai gyakorlatot vagy munkalehetőséget tudunk nyújtani Svájc mellett például az Egyesült Államokban, Szingapúrban. A nálunk végzett szorgalmas, lelkiismeretes magyarokat szívesen alkalmazzák.
 
TERVEZIK-E ÚJABB SZAKMÁK FELVÉTELÉT A KÉPZÉSBE?
Természetesen fontos számunkra, hogy a nemzetközi szálloda- és vendéglátóipar igényeihez igazítsuk képzéseinket. Így jött létre a szakács, chef továbbképző kurzusunk, melynek során a szakmai gyakorlattal már rendelkezők részére menedzseri végzettséget tudunk biztosítani.
 
HOGYAN LEHET JELENTKEZNI?
A képzéseket évente 8 alkalommal indítjuk: január, február, április, május, július, augusztus, szeptember, november hónapokban.
A jelentkezést Budapesten interjú előzi meg, továbbá szükséges a végzettséget igazoló eredeti dokumentum, és az angol nyelvtudás. Az interjú után írásos ajánlati levelet küldünk a jelentkező részére, amiben ajánlatot teszünk a képzés feltételeire. Amennyiben a jelentkező az ajánlatot elfogadja, úgy még a kiérkezés előtt elintézzük a svájci tartózkodási engedélyt. A költségek befizetése után kerülhet sor a kiutazásra.
 
További információ: