szerző:
Eduline

Várkonyi Andreáról csak kevesen tudják, hogy milyen végzettséggel rendelkezik. A Tények csinos műsorvezetője néhány éve még fehérköpenyes orvosnőként dolgozott szülővárosában, amikor felfigyelt fel rá a tv2 egyik szerkesztője. Andi, bár jól érzi magát a televízióban, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egyszer újra gyógyítani fog. Addig is karrierjéről mesélt nekünk:


Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban?
Néhány éves koromban énekesnő, Szűcs Judit volt a kedvencem, megvolt minden albuma bakeliten, ő volt a nagy példakép.

Milyen iskolákba jártál?
Szegeden francia tagozatos általános iskolában, aztán szintén francia tagozatos gimnáziumban tanultam. Utána elvégeztem a Szegedi Tudományegyetem Orvosi szakát, és közben szintén az SZTE-n, Egészségügyi közgazdász és menedzser másoddiplomát is szereztem.

Melyikhez fűződnek a legkellemesebb élményeid? Említenél néhányat?
Az általános iskola és a gimnázium nagyon jó volt, a gimiben együtt maradt a fél általánosbeli osztályunk, így ez alatt a 12 év alatt életre szóló barátságok szövődtek. Az egyetemet is nagyon szerettem, de azt sosem gondoltam, hogy a vizsgaidőszakokra egyszer még kellemes érzésekkel fogok visszagondolni.

Voltak meghatározó tanáraid?
Persze, voltak többen is, az általános iskolában, a gimnáziumban, az egyetemen is; többükkel még ma is tartom a kapcsolatot.

Miért lettél orvos?
Erre mindig ugyanaz a válaszom: egy olyan családban, ahol szélesebb körben is mindenki orvos, ez szinte magától adódik. Nem azért, mert ezt várták el tőlem - sőt, soha nem is erőltették a szüleim. Ámde a születésemtől kezdve számtalanszor hallottam, hogy anyuék elmesélik egymásnak a különböző eseteket. Eleinte csak az érdekelt - és meg is kérdeztem őket -, hogy mi történt azzal a nénivel vagy bácsival, akiről múltkor beszéltek, és meggyógyult-e? Később már azt is tudni szerettem volna, mi baja volt, aztán, hogy hogy lehet meggyógyítani. Így a pályaválasztás előtt egyértelmű volt számomra, hogy az orvosira jelentkezem, mert ez érdekelt.

Hogyan lettél végül mégis televíziós?
Már 18 éves koromtól dolgoztam a szegedi kábeltelevíziónál, 8 éven át voltam egy élő magazinműsor műsorvezetője. Az egyetem alatt is, és még akkor is, amikor már orvosként dolgoztam Szegeden. Gyakorlatilag kiskoromtól szerepeltettek, állandó résztvevője voltam az óvodai, iskolai ünnepi műsoroknak. A szereplés így gyerekkoromtól kezdve az életem része volt. Aztán 8 évvel ezelőtt, egy teljesen véletlen folytán a tv2 felfigyelt rám, és megkérdezték, szeretnék-e náluk dolgozni. Igent mondtam. Azóta vagyok a Tények műsorvezetője.

Az orvosi egyetemen tanultaknak hasznát veszed a mindennapi életben - noha már nem gyakorlod a szakmát?
Persze, ha a barátaimnak, kollégáimnak kérdésük van, vagy nem tudják hogy egy problémával kihez, merre forduljanak, szívesen segítek. Ezen kívül szakmailag felügyelem a Tényekben készülő egészségügyi érintettségű anyagokat. De amúgy is, ha van egy orvos a családban, nem lehet kiesni ebből a témából.

Elképzelhető, hogy egyszer újra orvosként vállalsz munkát?
Egyáltalán nem zárom ki ennek a lehetőségét.

Szoktál gondolkodni rajta, hogy vajon hogy alakult volna az életed, ha orvos maradsz?
Igen, valószínűleg külföldön dolgoznék...

Mit gondolsz Te mennyire fogsz majd beleszólni a kislányod döntésébe a pályaválasztást illetően?
Nem szeretnék beleszólni. Az anyukájaként nyilván tökéletesen ismerni fogom a képességeit, a természetét, a kitartását. Csupán annyit szeretnék tenni, hogy ezeket elmondva neki, átbeszélve, segítsek megtalálni számára a legjobb utat.

Tervezed, hogy a jövőben fogsz még tanulni valamit?
Egyelőre 34 évesen két diplomával és két nyelvvizsgával a kezemben, nem tervezem újabb, hivatalos papírok gyűjtését. De ami érdekel, annak utánanézek, tanulok róla - vizsgák nélkül is.