szerző:
Edupress

Fontos tájékozódási pontot jelenthetnek a megjelölt szakokról, a felvettek számáról, az intézmények kapacitásáról azok a statisztikák, melyekben az Educatio Kht. - ahogy 2001 óta minden évben - összegzi az adott év jelentkezési mutatóit - hívja fel a figyelmet az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK). Ezek az összesítések az OFIK hivatalos oldalán a www.felvi.hu oldalon érhetők el - tájékoztatta az Edupress-t.

Azonos szempontok vizsgálatával készíti el az Educatio Kht. immáron nyolcadik éve a felsőoktatási jelentkezési statisztikákat, amelyek eligazodási pontot jelenthetnek a felsőoktatásba készülőknek, ugyanis a vizsgált szempontok számba veszik a ponthatárok mellett a jelentkezések regionális különbségeit, a képzési szintek, munkarendek, finanszírozási formák közti jelentkezési eloszlást, a képzési területek és intézmények közti mutatókat, valamint a különböző karokra jelentkezők adatait. Ezzel a felvételizők információt kaphatnak az általuk választott szak, kar, intézmény népszerűségéről, a jelentkezők által választott finanszírozási formák közti eloszlásról, valamint a munkarendek közti preferenciákról.

A 2009-es felvételi eljárásban az államilag támogatott helyek száma változatlan maradt a tavalyi évhez képest, bár egyes tudományterületek között módosult a rendelkezésre álló keretszám. A hasonló jelentkezői létszámmal és a várható érettségi és/vagy középiskolai eredményekkel kalkulálva, valamint a korábbi évek jelentkezési statisztikáival és ponthatáraival könnyebben állítható össze a jelentkezési lapon megjelölt intézményi sorrend.

Érdemes a felvi.hu oldalon elkérhető statisztikákat böngészni, hiszen a túljelentkezés mértékének ismeretében a garantált eredményesség könnyebben elérhető.

(www.edupress.hu)