szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ne feledjétek, hamarosan megint át kell állítani a karórákat, faliórákat és a kakukkosórákat. Mutatjuk, pontosan mikor, és azt is, milyen hatással van az emberi szervezetre a nyári időszámítás.

Idén a téli időszámítás kezdete október 27-én, vasárnap lesz, ekkor hajnalban 3 órakor 2 órára kell visszaállítani az órát.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, az Európai Parlament (EP) idén döntött a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett. Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra.

A Magyar Alvás Szövetség szerint azonban a nyári időszámítás megzavarja az emberi bioritmust. A szövetség közleményében elmondta: a tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz. Arról, hogy akkor mégis melyik időszámítás lenne a jó választás, itt olvashattok bővebben.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.