szerző:
Eduline

Lejárt a határidő, azoknak, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, de máig nem tették le a záróvizsgát.

A felsőoktatási államtitkárság egy rendeletmódosítással 2018 szeptember 1-ig adott haladékot azok számára, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, de máig nem tették le a záróvizsgát (ők ezt még államvizsga néven ismerhették meg). A döntés 2015-ben született, akkor 2016 szeptember 1-ig volt lehetőség arra, hogy az abszolutóriumot megszerezzék az érintettek, és az elmúlt két évben ez 6400 hallgatónak sikerült is.

Az ELTE-n egyetemi szinten 3870 hallgatói képzés volt befejezetlen – ez nagyjából azonos az érintett, tanulmányaikat 2005 előtt megkezdett diákok létszámával, de egy hallgatónak több képzése is lehet(ett). Végül 846 sikeres záróvizsgát tettek le mostanáig, vagyis csak az ország legnagyobb egyetemén 3024 diploma úszott el - írja a Vasárnapi Hírek.

Szegeden még nem tudtak egészen pontos adatokkal szolgálni - írják - mert augusztus 27. és 31. között itt is pótzáróvizsga-időszakot tartanak, de a körülbelül 300-400 érintett diákból 100-150 záróvizsgázott végül.

A döntéssel az államtitkárság célja egyértelműen a "nagytakarítás" volt, erre utal az Oktatási Hivatal indoka, mely szerint a módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat.

Már az egyetem első félévében lehet halasztani?

Bekerültetek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de nem vagytok biztosak abban, hogy szeretnétek-e elkezdeni a képzést szeptemberben? Vajon halaszthattok-e egy félévet ilyenkor? A legtöbb felsőoktatási intézmény nem engedélyezi, hogy egy hallgató már az első félévben halasszon, azaz passzív félévet kérjen. Érdemes megnézni az adott egyetem vagy főiskola tanulmányi és vizsgaszabályzatát, abban ugyanis szerepelnek a halasztás (vagy passziváltatás) szabályai.