szerző:
eduline/mti

Most, hogy Magyarországon mindenki tud valamilyen idegen nyelven, ideje a braziloknak is segítenünk ebben - gondolhatta az egyik jegybanki alapítvány.

©

2016 második félévében több mint száz hallgató tanul magyarul az Universidade de Sao Paulo (USP) intézményében a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával - írja a jegybanki alapítvány közleményében.

2015 áprilisában indult a magyar nyelv- és kultúra kurzus az Universidade de Sao Paulo (USP) intézményében a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kiemelt stratégiai programjaként a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásával. Az alapítvány az ötéves programot eddig több mint 39 millió forinttal támogatta.

Az alapítvány ezzel indokolja a programot: Dél-Amerika valamennyi országában élnek magyarok, de a legnagyobb számú és legaktívabb közösségek Brazíliában. Sao Paulo vonzáskörzetében több tízezer magyar felmenőkkel rendelkező brazil állampolgár él, a kurzusnak köszönhetően pedig még többen ismerkedhetnek meg őseik nyelvével és kultúrájával. Az itt megszerzett tudás erősíti az óceán másik oldalán élők magyarságtudatát és az országok közötti kapcsolatot is.

Eközben itthon rengeteg diplomát tartanak vissza ma is, hiszen sokan nem tudnak letenni egy középfokú nyelvvizsgát. Az ingyenes oktatásokra rendre napok alatt betelnek a helyek, mint az legutóbb is történt.