szerző:
MTI

Az eszetlen oktatáspolitika újabb bizonyítéka, hogy idén még tovább zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma - áll...

Az eszetlen oktatáspolitika újabb bizonyítéka, hogy idén még tovább zuhant a felsőoktatásba jelentkezők száma - áll Osztolykán Ágnes független országgyűlési képviselő közleményében. Az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke szerint az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők számának tendenciaszerű zuhanása a kormányzati politika szégyene.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozott előzetes adatai szerint az idén is folytatódott a felsőoktatásba felvételizők számának drasztikus csökkenése. Amíg 2011-ben, a felsőoktatást feldúló törvénykezés előtt 141 ezren felvételiztek egyetemekre és főiskolákra, addig tavaly már csak 111 ezren. Idén először ez a szám 100 ezer alatt maradhat, ami messze alulmúlja a korábbi évek statisztikáját - írja. Legalább tízezer csökkent idén a felsőoktatásba jelentkezők száma: erről itt olvashattok.

A jelentkezők számának zuhanását idén sem lehet csak demográfiai okokkal vagy az érettségizők számának csökkenésével magyarázni. Magyarországon egyre kevesebb fiatal mer belevágni a továbbtanulásba, holott ez neki és az országnak is megtérülő befektetés lenne - áll a közleményben.

Osztolykán Ágnes szerint mindez a Fidesz-KDNP kabinet felsőoktatást feldúló politikájának következménye; a soha nem látott forráskivonás, a keretszámok "eltörlésével" hülyének nézett és becsapott diákok, a röghöz kötés Alaptörvénybe foglalása. Egy kormány számára szégyen az, amikor több tízezer fiatal végleg vagy hosszú időre feladja jövőre vonatkozó terveit. Orbán Viktor kormánya nem a fiatalok, nem a jövő kormánya - zárul a közlemény.