szerző:
Eduline

A Quacquarelli Symonds (QS) évente összeállítja a világ legjobb egyetemeinek listáját. Az elsők közé évek óta szinte ugyanazok az intézmények kerülnek be, és főleg angolszász egyetemek tarolnak. De mennyibe kerül, ha valaki külföldiként szeretne a világ legjobb egyetemeinek egyikén tanulni? Megnéztük, hogy milyen tandíjra kell felkészülnie egy magyar hallgatónak ezeken az egyetemeken.

©

MIT

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) évek óta vezeti a QS listáját, így valószínűleg megtérül az a 43-45 ezer dollár, azaz 12-13 millió forint, amit évente elkérnek a tanulóktól.

University of Harvard

Az idei listán a Harvard végzett az ezüstérmes helyen, ahol közel 44 ezer dollárt kérnek el egy évért. Igazságos az egyetem abból a szempontból, hogy azonos mértékű tandíjat kér amerikai és külföldi hallgatóktól is.

University of Cambridge

A University of Cambridge a QS listáján a harmadik helyen végzett idén. Jó hír, hogy az egyetem különbséget tesz brit és EU-s országból érkező, illetve a többi hallgató között. Így a magyar állampolgárok a britekhez hasonlóan 3,8 milliós éves tandíjra számíthatnak, míg az unión kívüli diákok ennek akár két és félszeresét is kénytelenek kifizetni.

©

California Institute of Technology

A California Institute of Technology-nál nem sokat variáltak a tandíjak megállapításakor, így minden képzés egységesen 41 790 dollárba, azaz nagyjából 11,5 millió forintba kerül a Caltechen.

Stanford University

Az amerikai Stanford University 44 ezer (posztgraduális képzésen 47 ezer) dollárt kér egy évért mind az amerikai, mind pedig a külföldi diákoktól. Külföldi diákok számára korlátozott mértékben áll rendelkezésre támogatás, amit a család anyagi helyzete alapján oszt ki az egyetem.

University of Oxford

A University of Oxford a Cambridge-hez hasonlóan különbséget tesz EU-s és más országból érkező hallgatók közt, így a magyar jelentkezőknek 9 ezer fontos, azaz 3,8 millió forintos éves tandíjra kell számítaniuk. A posztgraduális képzések ára ennél lehet mérsékeltebb, de akár 11 ezer fontra is felkúszhat. Legmélyebben a politikatudományokat mesterszakon hallgatóknak kell a zsebükbe nyúlniuk.