szerző:
Eduline

A CEU elítéli a Társadalmi nemek tanulmánya programok elleni szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó támadásokat.

©

Több mint egy évizede tanítjuk egyetemünkön ezt a nemzetközileg elismert tudományterületet. Végzett hallgatóinkra kiváló elhelyezkedési lehetőségek várnak. A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot - írják közleményükben.

A CEU elkötelezett a Társadalmi nemek tanulmánya program tanítása mellett. Továbbá közzétette a CEU vezetése azt a levelet, amit néhány nappal korábban a Magyar Rektori Konferenciának küldött a gender szak megszüntetésével kapcsolatban.

Az előterjesztésben az szerepel, hogy az egyetem évente 1-4 diákot vesz fel a szakra, ezt azonban az intézmény vezetői cáfolták, ugyanis valójában mintegy kétszáz diák iratkozott be eddig, ami évente átlagosan 16 hallgatót jelent.

A képzés indítása óta a szakon 129-en szereztek magyar diplomát, lemorzsolódás gyakorlatilag nem volt. A rektorhelyettesek szerint a szak eltörlése hatalmas csapást jelentene az egyetemnek, sértené a magyar felsőoktatás érdekeit, és nem utolsó sorban ártana Magyarország jó hírének.

Mindezek alapján a lehető leghatározottabban hibásnak tekintjük a tervezett lépést, amely nemcsak a tanszabadságot sértené, hanem egy hasznos és nemzetközileg elismert tanítási és kutatási terület magyarországi ellehetetlenítését is jelentené - teszik hozzá.

Adatokkal cáfolja a CEU rektorhelyettese a minisztériumot: mégsem indok a munkaerőpiaci igény?

A CEU rektorhelyettese, Fodor Éva számokkal és felmérésekkel bizonyítja, hogy nincs igaza a kormánynak a genderszak-ügyben. "Nem mutatható ki a munkaerőpiacon a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakon végzettek iránti igény" - ezzel indokolta korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), miért szüntetik meg a genderszakot.