szerző:
Eduline

Szakváltás után mennyi időtök van diplomát szerezni, és hogyan fogynak az állami féléveitek? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

2012. szeptemberében kezdtem meg a tanulmányaimat államilag támogatott kémia Bsc szakon, azonban 2013-ban átjelentkeztem a környezettan Bsc-re. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy mikor kell befejeznem az egyetemet, a kémia alapképzés kezdetétől vagy a környezettan szakra való átjelentkezéstől számítják a képzési időt?

Ez elméletileg függhet a felsőoktatási intézménytől és az átvétel módjától is. A felsőoktatási törvényben szakváltásnak hívják, amikor átvétellel vagy felvételi eljárás során (amennyiben a két képzés között nem telik el egy évnél több) ugyanahhoz a képzési területhez tartozó szakon, de esetleg más intézményben, munkarendben vagy nyelven folytatjátok a tanulmányaitokat - ebben az esetben is erről van szó. A törvény csak annyit ír elő, hogy szakváltás esetén mindig az új képzés teljesítésének feltételei érvényesek, így például a képzés ideje vagy költsége, de a képzési idő számítására nem térnek ki. Bár újrafelvételizés és kreditelismerés esetén jellemző, hogy az új képzés megkezdésétől számítják a hallgatói jogviszonnyal együtt a képzési időt is, azért érdemes az egyetemen, főiskolán külön utánajárnotok, mennyi időtök van még a diplomaszerzésig, különösen, ha átvételi kérelemmel váltottatok szakot.

Az állami féléveitek természetesen ettől függetlenül fogynak, az előző és az új képzésben igénybe vett összes állami félévet felhasználtátok a rendelkezésre álló 12 (osztatlan képzés esetén 14) félévből. Ezen kívül államilag támogatott képzésen a hallgatók a hallgatói nyilatkozatban vállalják, hogy a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik a diplomájukat, különben vissza kell fizetniük az állami ösztöndíj felét. Ez egy hároméves alapképzésen 9 félévet jelent, mesterképzésen pedig 6 félévet. A hallgatói nyilatkozatról és az állami félévekről szóló összes cikkünket itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!