szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi hónapokban nem ez az első eset, hogy diákokat ejtettek foglyul az országban. Valószínűleg most is váltságdíj reményében történt a támadás.

Korábban írtunk róla, hogy a diákokat vasárnap rabolták el ismeretlen fegyveresek az ország északi részén fekvő - a szomszédos Niger állammal azonos nevű - Niger szövetségi tagállam korániskolájából, feltehetően váltságdíj reményében. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan hány diákról van szó, a hatóságok mostanra kiderítették, hogy valószínűleg 136 diákot ejtettek foglyul.

A nigeri kormányzó szóvivője elmondta, hogy 11 gyermeket a támadók elengedtek, mert ők túl kicsik voltak, és nem tudtak elég gyorsan gyalogolni. Elrabolták viszont a diákokon kívül egy busz utasait is. A tagállam kormányzatának közleményében leszögezték, hogy a hatóságok mindent megtesznek a diákok hazakerülése érdekében. Egyúttal felszólították a szövetségi kormányt, hogy mielőbb lássa el korszerűbb felszereléssel a tagállami biztonsági erőket, hogy felvehessék a harcot "a banditákkal".

Egy korábbi tömeges gyermekrablás 14 utolsó fogvatartottjá egyébként éppen szombaton engedték el az emberrablók Nigériában. Előtte azonban öt másik gyermeket megöltek, hogy nyomást gyakoroljanak a szülőkre és az államra a váltságdíj kifizetése érdekében. A helyi sajtó szerint a gyerekekért 180 millió naira (mintegy 124 millió forint) váltságdíjat fizettek ki.

Folyamatosak a támadások Nigériában

Február 26-án hajnalban összesen 279 diáklányt raboltak el egy bentlakásos iskolából, ekkor néhány napon belül szerencsére mindenki épségben hazajutott. Február 17-én a Kagarai körzet kormányzati reál középiskolájából hurcoltak el diákokat, hozzátartozókat és iskolai dolgozókat. Szerencsére őket is szabadon engedték.

Decemberben a Boko Haram iszlamista szervezet rabolt el több mint 300 diákot, az ugyancsak északon található Katsina állam egyik iskolájából. Az emberrablást a terroristák azzal indokolták, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. Az elrabolt diákokat egy héttel később elengedték.