szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Stumpf István egyetemi átszervezésekért felelős kormánybiztos szerint "világossá vált, hogy nem szabad olyan struktúrára pénzt költeni, amelyik nem tudja hozni az elvárt minőséget", márpedig szerinte a magyar felsőoktatás lemaradt a világ élmezőnyétől, sőt még Közép-Európától is.

Magyar Nemzetnek adott interjújában Stumpf István elismételte azokat az érveket, amelyekkel a fenntartóváltás előtt álló intézmények dolgozóit igyekeztek meggyőzni: az egyetemi dolgozók két lépcsőben 15-15 százalékos béremelésre számíthatnak, és az új finanszírozási rendszerben a jelenleginél sokkal jobban kereshet majd, aki jól teljesít.

A felsőoktatás strukturális átalakításásért felelős kormánybiztos szerint fel kell kavarni az állóvizet a felsőoktatásban. "Világossá vált, hogy nem szabad olyan struktúrába pénzt költeni, amelyik nem tudja hozni az elvárt minőséget" - tette hozzá. Stump István szerint összességében a hazai felsőoktatás lemaradt a világ élmezőnyétől, sőt még Közép-Európától is. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy "a Corvinusnak néhány éven belül reális lehetősége van a kiugrásra, Közép-Európában az első öt közé kerülhet. De nagyot ugorhat felfelé az agráregyetem is, ha csak a kitűzött célok nyolcvan százaléka megvalósul. Nagyon jól teljesít az Állatorvos-tudományi Egyetem, művészeti területen pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemtől várhatunk sokat."

Stump István az interjúban arra is kitért, hogyan oszlik majd el a már többször is említett 1500 milliárd forint, amit a felsőoktatás fejlesztésére fordítanak. "Az innovációs tárca 2021 és 2026 közötti időszakra készített számításai szerint a teljes összegből 955 milliárd forint megy a strukturális átalakításra" - kezdte a felsorolást. Elmondása szerint ebből szeretnének például "minőségi ösztönző rendszert" kialakítani a dolgozóknak, ebből költenek az infrastruktúra fenntartására, oktatási, művészeti tevékenységre.

"A képzési szerkezet reformjára, a felnőttképzés megújítására, a digitális átállás támogatására és az akkreditált vizsgaközpontok felállítására 172 milliárd forint jut, a tudományos, innovációs parkok és a nemzeti laboratóriumok létrehozására pedig 382 milliárd forint" - mondta, megismételve azt, amit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban már kijelentett, miszerint "a milliárdokból nem csak a modellváltó egyetemek kapnak majd".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!