szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az innovációs és technológiai miniszter szerint politikamentes lesz az egyetemi pénzosztás.

Orbán Viktor pár napja bejelentette, olyan egyetemfejlesztési program indul el Magyaroroszágon a következő években, amire még nem volt példa. A tervek szerint 1500 milliárd forintot fektetnek be a hazai felsőoktatásba a következő öt évben.

Ezzel kapcsolatban most Palkovics László az ATV-nek azt mondta, a milliárdokból nem csak a modellváltó egyetemek kapnak majd, és az elbírálás politikamentes lesz.

Az innovációs és technológiai miniszter arra is kitért, hogy az egyetemi klinikák az egyetemek részeként a fenntartói rendszerben maradnak. Arra, hogy ki lesz a klinikai épületek a tulajdonosa azt mondta: az egyetem, illetve az egyetemen keresztül a fenntartó alapítvány. Hozzátette, ő nem lesz tagja egyik modellt váltó egyetem kuratóriumának sem. Bár azt a törvény nem zárja ki, hogy egy miniszter ilyen típusú tevékenységben is részt vegyen, "de én felsőoktatásért felelős miniszterként összeférhetetlen vagyok minden ilyen tekintetben" - mondta.

Ahogy azt korábban már megírtuk, múlt pénteken Szegeden is és Pécsen is megszavazták az egyetemi modellváltást, csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa is a fenntartóváltás mellett döntött, követve a Debreceni Egyetem példáját, ahol január 21-én döntöttek a modellváltás mellett.

Az egyetemek átalakításával kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!