szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Nemzet szerint igen, így a zínművészetisek - közeledve a második félév kezdetéhez - végre lezárhatják az őszi félévüket.

Pár hete a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) elkezdték törölni a hallgatók érvényesen megszerzett jegyeit és gyakorlati eredményeit a Neptunból. Az egyetemvezetés terve ugyanis az volt, hogy úgy lesz érvényes a hallgatók az őszi féléve, hogy a diákok kreditjeit erre az időszakra lenullázzák, és átviszik azokat a tavaszi félévre.  Szarka Gábor kancellár arra a kérdésre, hogy a Neptunból eltűnt jegyek visszakerülnek-e februárban a rendszerbe, nem adott egyértelmű választ, de annyi kiderült, hogy az intézetvezető dönt arról, hogy mit vezetnek vissza, és mit nem. 

Mint mondta: "nem töröltünk a Neptunból, technikai átvezetés történt ebben az időszakban". Azt is hozzátette, októberig mindössze hat érdemjegy szerepelt az egész rendszerben. Ami nem is meglepő, hiszen az oktatókat még ősszel kizárták az SZFE Neptun-rendszeréből.

Most a Magyar Nemzet értesülése szerint azonban a jegyeket ismét beírják a Neptunba 2021. február 01. és február 19-e között. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a színművészetisek lezárhatják az őszi félévüket. Ennek csupán egyetlen feltétele van, teszik hozzá: "ki kell egyenlíteniük az esetlegesen fennmaradt pénzügyi tartozásukat a felsőoktatási intézménynek". A hallgatók január végéig nyilatkozhattak a tavaszi szemeszter aktiválásáról.

Az SZFE-s hallgatókat eddig bizonytalanságban tartották, ugyanis nem tudták, valóban vissza fogják-e kapni a jegyeiket, vagy sem. Úgy gondolják, azok után, hogy a vezetőség bizonygatta, nem lesznek elbocsátások, majd többeket kirúgtak, már semmiben sem bízhatnak. A jelen helyzetben viszont nem csak az őszi jegyeikért aggódtak a diákok: nem tudhatják biztosan, mi lesz a diplomájukkal, milyen feltételek mellett tudják sikeresen lezárni a képzést. De vannak olyanok is, akik már abban sem biztosak, hogy akarnak-e még ezen az egyetemen oklevelet szerezni, amit ugyan SZFE-nek hívnak, de aligha tartja már bárki ugyanannak, mint amire néhány éve felvételt nyertek.

A felvételi előtt álló diákok is hasonlóan éreznek: elvesztették a lelkesedést, a reményt és mérgesek a kialakult helyzetre. Van, aki azon gondolkodik, vár egy évet a felvételivel, hogy ne az övé legyen a „próbaosztály”, és egy év múlva az első osztályok tagjai elmondhassák, milyen lett a képzés. Van aki úgy gondolja, "az az SZFE, ahová 12 éves kora óta szeretne felvételizni, már nem létezik."

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!