szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma is tiltakozik az egyetemek alapítványi fenntartásba kényszerítése ellen, és mindent megtesznek az ehhez köthető visszaélések feltárásáért is.

Az MTA elleni kormányzati támadás kivédésére létrejött Akadémiai Dolgozók Fóruma közleményében írja, az átalakítás láthatóan nem vezet a felsőoktatás minőségének javulásához, pedig ez lett volna az alapítványi egyetemek létrehozásának egyik alapvető célja.

A másik célkitűzés a nemzetközi rangsorok meghódítása volt, azonban az Európai Unió legjobb egyetemei állami fenntartásúak. Bár az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban a vezető egyetemek ugyan magánvagyon kezelésén alapulnak, de a Magyarországon kialakítani kívánt rendszernek ezekhez sincs köze - írják.

A fórum szerint a korábbi példákból jól látható, hogy

a manőverek célja az egyetemek állami ingatlanvagyonának magánkézbe való átjátszása.

Ahogy erről a legfrissebb értesülések szerint a Debreceni Egyetem esetében is szó van.

A tervezett átalakításokról az egyetemek hallgatóinak és dolgozóinak közvetlenül kellene dönteniük, minden részletre kiterjedő tájékoztatást követően - írják. A tájékoztatás azonban a legutóbb modellváltáson átesett egyetemek esetében nemhogy mindenre kiterjedő nem volt, sok esetben egyenesen elmaradt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem például a sajtóból tudta meg, hogy náluk is modellváltás lesz. A Kaposvári Egyetemen pedig a parlament oldaláról értesültek a tervezett fenntartóváltásról, hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

"A tájékoztatást pedig olyan alapos és nyílt elemzésnek kell követnie, amely kizárja, hogy pusztán hatalomtechnikai eszközökkel keresztülvitt, beláthatatlan következményekkel járó és elhamarkodott változtatásnak essen áldozatul a hazai felsőoktatás" - teszik hozzá az akadémikusok. A nyilvános vitákban és elemzésekben sem bővelkedik a rendszer. A Debreceni Egyetemen pár nap alatt, ellenszavazat és nyilvános tervek nélkül szavazták meg a modellváltást.

Szerintük a legracionálisabb döntés az lenne, ha "a kormány haladéktalanul felhagyna romboló intézkedéseivel", és nem hozna létre olyan fenntarthatatlan rendszereket, amelyeket a későbbiekben meg kell majd szüntetni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!