szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem még idén alapítványi fenntartásba kerülhet, így a hozzá tartozó földterületnek is új tulajdonosa lehet.

Miután a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata ellenszavazat nélkül - hetven igen, nulla nem arányban - megszavazta, hogy delegált tagjaik a szenátusi ülésen is támogassák a modellváltását, csütörtökön rendkívüli ülésén, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa arról, hogy az intézmény alapítványi fenntartóhoz kerüljön.

Ha a fenntartóváltás megtörténik, akkor nem csak az egyetem kerül alapítványi fenntartóhoz, hanem az egyetemhez tartozó hatalmas állami földterület is magántulajdonba kerülhet – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az egyetem több száz hektáros földterülettel rendelkezik, és a magánosítással ezek a földek is kikerülnének az állam fennhatósága alól.

A lapnak nyilatkozó Fábián István, az egyetem korábbi rektora és jelenlegi tanára a felsőoktatásban most zajló folyamatokról elmondta, szerinte az átláthatatlanság az egyik legnagyobb gond az egyetemek alapítványba adásával kapcsolatban. Illetve az is komoly probléma, hogy a jelenlegi hatalom évtizedekre bebetonozza magát az intézményekbe azzal, hogy az egyetem új fenntartójának alapítványába saját embereit ülteti.

Az egyeztetés nélküli és a nyilvánosság kizárásával történt átalakítás ellen egyébként 21 debreceni professzor tiltakozik, az aláírók szerint semmi sem indokolta a szenátus múlt heti rendkívüli ülését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!